Salvati Copiii: costul ascuns al educatiei s-a dublat in opt ani. Parintii dau bani pentru rechizite, manuale, reparatii

De Adrian Panduru
2Comentarii
Salvati Copiii: costul ascuns al educatiei s-a dublat in opt ani. Parintii dau bani pentru rechizite, manuale, reparatii
© Tion: Salvati Copiii: costul ascuns al educatiei s-a dublat in opt ani
Costul ascuns al educației s-au dublat, transmit cei de la organizația Salvați Copiii România. Este vorba despre costurile pe care părinții au fost nevoiți să le achite astfel încât copilul lor să beneficieze de educație… „gratuită”.

Conform celor de la Salvați Copiii, costul ascuns al educației a crescut, în opt ani, de la 1.490 lei per copil, în medie, la 3.093 lei.

În 2010, studiul realizat de Organizația Salvați Copiii arăta, în premieră, că educația este, în România, gratuită doar în teorie. În practică, părinții erau nevoiți să achite costuri care nu apăreau în nicio Lege și reformă a educației și pentru care, în proporție covârșitoare, nu primeau nicio chitanță. În medie, suma pe care elevul o aducea de acasă, pentru a beneficia de educație, era, atunci, de 1.490 de lei.

La opt ani distanță, suma pe care părinții trebuie să o aloce suplimentar este dublă: 3.093 de lei costă anual, în medie, educaţia „gratuită” a copilului, arată datele de teren procesate de Salvați Copiii, într-un nou raport sociologic. Valorile sunt mai mari în mediul urban faţă de rural (3.351 lei faţă de 2.757 lei). Conform celor de la Salvați Copiii, în ciclul primar părinţii plătesc, în medie, 2.545 lei anual, în gimnazial 3.083, iar dacă elevul este la liceu, părintele trebuie să scoată din buzunar 3.647 lei.

„Cei mai mulți bani pe care părinții îi scot din buzunar pentru ca elevul să primească educație de calitate se duc pe materiale didactice – rechizite, dotarea sălilor de clasă, manuale. Lipsa resurselor umane, calitatea precară a materialelor didactice și starea critică în care se află școlile – de la tavane și bănci până la pază și dotarea laboratoarelor – i-au determinat pe părinți să dubleze și efortul pedagogic, prin meditații contra cost”, transmit cei de la Salvați Copiii.

Față de 2010, procentul celor care apelează la meditaţii plătite la materiile studiate în şcoală a crescut de la 24% la 40%, iar costul acestora a crescut și el, pe măsura inflației: de la aproximativ 1.350 de lei media anuală în 2010, la peste 1.850 lei în 2018.

„Fondul clasei rămâne unul dintre costurile neoficiale ale educației: deși procentul părinților care îl achită a scăzut, el rămâne o constantă a școlii românești: 56% dintre părinţi, comparativ cu 72% în 2010, contribuie la acest fond. Aproximativ 2 din 10 părinţi afirmă că fondul clasei este o contribuţie obligatorie, dar cei mai mulți nu sunt consultați în privința destinației acestor bani. Aproximativ 46% dintre părinți indică, totuși, cheltuieli cu materiale didactice sau amenajarea sălilor de clasă”, transmit cei de la Salvați Copiii.

Sondajul de opinie în urma căruia au rezultat aceste date s-a realizat prin interviuri faţă în faţă, pe un eșantion de 903 respondenți, la nivel naţional. Selecția respondenților s-a realizat prin metoda „bulgărelui de zăpadă”, interviurile fiind efectuate în mediul de activitate al respondenților: acasă, la domiciliul subiecților, la serviciu, sau în locul în care proprii copii își desfășoară activitatea (școală, locuri de desfășurare a activităților extrașcolare).

Cei de la Salvați Copiii au lansat programul „Școală după școală”, acum opt ani. De programul „Școala după școală”, prin care li se asigură copiilor asistență pedagogică, psihologică, dar mai ales un mediu social stabil și în siguranță, au beneficiat aproximativ 25.000 de copii. Programul este desfășurat de Salvați Copiii România, din 2010 până în prezent.

„Singura cale de a garanta integrarea socială de calitate este accesul la educație. Salvați Copiii face eforturi constante pentru ca programul Școala după Școală să fie implementat la nivel național, cu prioritate crescută acolo unde sunt copii care au nevoie de tot suportul pedagogic pentru a putea rămâne în școală. Educația nu trebuie să fie un lux, ci, așa cum prevede și legea, un drept universal și neîngrădit, pentru toți copiii ”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv Salvaţi Copiii România.

În anul școlar 2013-2014, 25.891 copii au abandonat învățământul primar și gimnazial, în anul școlar următor (2014 – 2015), numărul a crescut la 34.293, pentru ca în 2015-2016, numărul copiilor în această situație să ajungă la 30.504. În ceea ce privește învățământul liceal și profesional, 23.290 elevi au abandonat studiile în anul școlar 2013-2014; lor li se adaugă 27.225 de elevi în anul școlar următor (2014-2015) și 26.722 în anul școlar 2015-2016.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor