S-au depus cereri pentru peste jumatate din locurile alocate in Timis la clasa zero. Unele scoli au clasele complete

De Adrian Panduru
S-au depus cereri pentru peste jumatate din locurile alocate in Timis la clasa zero. Unele scoli au clasele complete
© S-au depus cereri pentru peste jumatate din locurile alocate in Timis la clasa zero (foto: arhiva)
Continuă înscrierea elevilor în clasa pregătitoare. Deși înscrierea a început luni, 29 februarie, în Timiș, o primă estimare ne spune că pentru peste jumătate din locurile alocate s-au depus deja cereri de înscriere. Asta nu înseamnă că părinții nu pot să se ducă să-și înscrie copiii în continuare la acele școli… chiar dacă aceste unități de învățământ și-au completat numărul de clase.

Chiar dacă la anumite școli s-a atins numărul maxim de locuri care au fost alocate prin plan, asta nu înseamnă că acolo copiii nu pot fi în continuare înscriși.

Estimările pentru locurile în clasa pregătitoare se fac pe baza unor date statistice, dar, spre exemplu, o școală care are disponibile 4 clase se poate trezi la finalul înscrierilor cu șapte sau opt clase aprobate, în funcție de capacitatea școlii și de alte criterii.

De asemenea, pentru unele clase prioritate au copiii care locuiesc în acea circumscripție, de acolo și isteria vizelor de flotant dinaintea înscrierilor.

Potrivit situației pusă la dispoziție de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, până vineri, 4 martie, la ora 13, în Timiș erau depuse 2.909 de cereri din care 2.683 de cereri validate.

La Liceul Grigore Moisil și la Școala nr. 24 din Timișoara s-au completat deja clasele alocate la începutul perioadei de înscriere. Se fac înscrieri în continuare, iar la final, pe baza anumitor criterii – unul important fiind domiciliul părinților față de școală, un altul, la fel de important, capacitatea școlii de a găzdui mai multe clase pregătitoare -, se va decide numărul final de clase pregătitoare.

La Colegiul Național Bănățean s-au completat clasele în proporție de 85 la sută, la fel și la Școala nr. 16, iar la Școala nr. 19 aproximativ la fel. Multe școli au completate jumătate din locurile prevăzute în clasa pregătitoare, la Școala nr. 21 sunt la jumătate, iar la Școala nr. 25 tot la jumătate

În topul cu cele mai puține cereri de înscriere în clasa pregătitoare se află Școala generală nr. 1 cu cinci cereri (dar trebuie menționat că are o singură clasă prevăzută), iar Școala nr. 15 are doi înscriși.

Lupta părinților se dă și pentru un loc într-o clasă la Limba Germană, la Timișoara. La învățământul de masă, cu predare în limba unei minorități naționale (germană) la o capacitate totală pe județ de 200 locuri sunt depuse un număr de 135 cereri la unități de învățământ. Se evidențiază o depășire a numărului de locuri la Colegiul Național Bănățean, limbă de predare germană – 26 cereri pe 25 de locuri. La Liceul „Nikolaus Lenau” sunt depuse un număr de 71 cereri pe 125 locuri. La unitățile de învățământ cu predare în limba minorității maghiare, pe un număr de 75 locuri sunt depuse 44 cereri, 41 dintre acestea fiind la Liceul Teoretic „Bartok Bela”.

Copiii pot fi înscriși până în data de 18 martie, iar ordinea în care se depun cererile nu reprezintă un criteriu în baza căruia vor fi selectate dosarele micuților.

Programul de înscriere este de luni până vineri de la 8 la 18 și sâmbătă, de la 8 la 13. În județul Timiș sunt propuse 259 de clase pregătitoare, în care pot fi înscriși 5.570 de copii.

Articole pe aceeași temă:

Start la inscrieri in clasa zero: parintii grabiti din Timisoara au venit de la primele ore ale diminetii0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !