S-a incheiat proiectul de implementare a rugby-tag-ului in patru scoli timisorene. Peste 1000 de elevi au fost implicati

De Marcel Hoster
S-a incheiat proiectul de implementare a rugby-tag-ului in patru scoli timisorene. Peste 1000 de elevi au fost implicati
Unul dintre cele mai bune programe gândite pentru copiii de la şcoala primară, cel în care patru şcoli timişorene au fost incluse într-un proiect pilot pentru practicarea rugby-tag-ului, a ajuns la final. Marţi vor avea loc finalele competiţiei.

Timp de câteva luni, elevii de la clasele primare din patru şcoli timişorene au fost cuprinși într-un proiect derulat de Universitatea de Vest Timişoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi RCM Saracens Timişoara. Micuţii provenind de la şcolile generale 16 şi 30, respectiv de la Nikolaus Lenau şi Colegiul Naţional Bănăţean, în total peste 1.000 de elevi, au descoperit ce înseamnă mişcarea fizică, dar şi regulile rugby-ului, în cadrul unor competiţii interne de rugby-tag, un sport extrem de asemănător celui în care Timişoara este campioană naţională, dar fără contact fizic.

„Am promovat mişcarea fizică, dar, foarte important, am reuşit să atragem părinţii alături de copii. Veneau de la servici specia pentru a veni la meci. Vrem o masă critică pentru acest proiect, din toamnă vrem să implicăm şi mai multe şcoli. Se doreşte chiar înfiinţarea unei şcoli de rugby la Timişoara. Cel puţin a unei clase de specialitate. UVT rămâne partener al proiectului”, a declarat Marin Popescu, responsabil cu învăţământul preuniversitar în cadrul Universităţii de Vest Timişoara.

Iniţiativa a fost considerată benefică şi de reprezentanţii ISJ Timiş. Aceasta pentru că micuţii au făcut mişcare, dar s-au şi familiarizat cu regulile acestui joc.

„Proiectul e extraordinar pentru că s-a adresat copiilor mici, a fost util ciclului primar. Educaţia prin sport, cu cât se face mai devreme e mai bine. Şi activitatea fizică, dar şi tainele rugby-ului au fost de bun augur pentru copii. Dacă extindem proiectul şi la alte şcoli va fi excelent. Plus că asemenea competiţii sunt extrem de utile pentru cei cu probleme financiare. sunt posibilitate de a ieşi în lume, de a face parte din această lume a sportului”, a declarat şi inspectorul şoclar pe domeniul sport în Timiş.

Reprezentantul clubului organizator, managerul RCM Saracens, Attila Brosovszki, spune că deocamdată nu se pune problema selectării unor eventuali viitori rugbişti, dar câţiva micuţi cu reale veleităţi fizice pentru sport au fost observaţi, iar ei vor putea fi orientaţi spre sportul cu balonul rotund.

“E un lucru benefic ce s-a întâmplat, vorbim despre un sport care câştigă teren. E bine că cei mici cunosc sportul. Judeţul are potenţial, s-ar găsi copii pentru rugby, mai ales de la ţară. Câştigaţi au fost copiii noştri. Ei au răspuns pozitiv acolo unde am avut proiectul pilot. Implicaţi au fost peste 1000 de copii, cei care au participat efectiv la competiţie. O parte au fost selectaţi, restul au fost suporteri ai celor care au participat. Marţi avem faza finală pe oraş, sunt cele patru şcoli generale plus Generală 1 din Timişoara, ca şi invitată. Acolo se practică de mai mult timp rugby tag. Vor fi opt echipe, câte patru la clasele 3 – 4, şi alte patru pentru clasele 1 – 2. Se va desemna cea mai bună clasă pe oraş. Concursul va avea loc în sala de sport a UVT, de pe strada Popa Şapcă. De anul viitor, vom organiza concursul cu cât mai multe şcoli, dar vrem şi pe judeţ”, a declarat Brosovszki.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !