Rugaciuni la Timisoara pentru deportatii in Baragan. Acum 65 de ani, peste 40.000 de persoane au fost deportate din Vestul tarii

De Adrian Panduru
2Comentarii
Rugaciuni la Timisoara pentru deportatii in Baragan. Acum 65 de ani, peste 40.000 de persoane au fost deportate din Vestul tarii
© Tion: Rugaciuni la Timisoara pentru deportatii in Baragan
Creștinii sărbătoresc Rusaliile, dar în urbea de pe Bega preoții s-au rugat și pentru deportații în Bărăgan. Acum 65 de ani, în noaptea de Rusalii, a început deportarea a peste 40.000 de persoane din zona de Vest a țării.

În 18 iunie 1951 (de sărbătoarea Rusaliilor), pe fondul unor relaţii conflictuale apărute între liderul comunist de la Moscova, Iosif Vissarionovici Stalin, şi liderul comunist de la Belgrad, Iosif Broz Tito, peste 40.000 de persoane, din peste 200 de localități din țară, de pe lângă frontiera cu Iugoslavia, au fost deportate în Câmpia Bărăganului.

Evenimentele dedicate împlinirii a 65 de ani de la deportare au debutat la Timișoara joi, 16 iunie, la Muzeul Satului Bănăţean, unde au fost lansate cărțile: „Desculți printre ciulini. Mărturii despre deportarea în Bărăgan”, de Marcel Sămânță și „Sârbii în Golgota Bărăganului. Noi contribuții”, autori Miodrag Milin și Sfetcu Mihailov. De asemenea, au fost prezentate și două cărți reeditate: „Deportarea în Bărăgan – Destine – Documente – Reportaje”, autori Viorel Marineasa, Daniel Vighi și Valentin Sămânță, și „Lagărul deportării. Pagini din lagărul Bărăganului, 1951-1956”, scris de Rafael Mirciov.

Vineri, 17 iunie, la Casa Adam Müller Guttenbrunn din municipiul Timişoara, a avut loc Simpozionul cu tema „Deportarea în Bărăgan – Sinteze și reevaluare”, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la deportarea în Bărăgan, moderat de prof. univ. dr. Viorel Marineasa.

În cadrul evenimentului a fost vizionat și un episod din filmul „Deportații”, realizat de Filaret Acatrinei. A urmat sesiunea de comunicări, unde conferențiarii invitați și-au prezentat ultimele lucrări specifice temei întâlnirii.

Programul dedicat împlinirii a 65 de ani de la deportarea în Bărăgan s-a încheiat sâmbătă, 18 iunie, în Parcul Justiției din Timişoara, la Monumentul dedicat foștilor deportați în Bărăgan, unde s-a desfășurat un ceremonial religios, oficiat de către preoții de la Catedrala mitropolitană, în cadrul căruia s-au înălțat rugăciuni pentru toți cei deportați.

Organizatorul evenimentului a fost Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan. În 1990, la Timișoara, a fost înființată Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan. Această asociație, împreună cu Asociația Foștilor Deținuți Politici, din Turnu-Severin, şi-au asumat rolul de a păstra vie memoria deportării prin editare de cărți, arhivare de documente, ridicare de monumente și organizarea periodică de simpozioane și comemorări. În anul 1996, la împlinirea a 45 de ani de la deportare, Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan a ridicat Monumentul Deportării, amplasat în Parcul Justiției din Timișoara.

„În noaptea de 18 spre 19 iunie 1951, a doua zi de Rusalii a început deportarea a 40.320 de persoane (peste 44.000 de persoane după unii autori), care alcătuiau 12.791 de familii din zona de Vest a țării. Deportații refuzau în mod organic comunismul, fapt pentru care erau catalogați «dușmani ai poporului», «elemente subversive», care aveau «manifestări dușmănoase» fiind considerați o piedică în comunizarea agriculturii. Deportarea este un fenomen de masă, fiecare deportat a trăit această tragedie în felul său personal. O lecție de istorie care, din păcate, nu se învață la școală. Este de datoria noastră să nu uităm cele întâmplate, pentru a nu se mai repeta niciodată”, a precizat Petru Mirciov, Președintele Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor