Romii au iesit in strada, la Timisoara, pentru a protesta fata de expulzarile din Franta

78Comentarii
Romii au iesit in strada, la Timisoara, pentru a protesta fata de expulzarile din Franta
Romii protesteaza la Timisoara fata de expulzarile din Franţa. Aproximativ 40 de persoane de etnie romă s-au adunat luni dimineaţa în faţa Prefecturii Timiş, într-o acţiune de protest faţă de „repatrierile voluntare” din Franţa, dar şi faţă de lipsa de atitudine a statului român faţă de această situaţie.

La protestul organizat de Asociaţia Parudimos din Timişoara au participat şi mai mulţi romi care au fost expulzaţi din Franţa şi care, susţin ei, ar fi fost înşelaţi de statul francez să accepte o sumă de bani pentru a se întoarce în România.

„La protest participă şi persoane care s-au întors din Franţa şi care au fost păcălite de statul francez să accepte 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil pentru a se întoarce în România. Aici li s-a spus însă că nu vor primi bani, ci vor primi animale de această sumă, însă nici pe acestea nu le-au văzut”, a declarat preşedintele Asociaţiei Parudimos Timişoara, Leonard Bebi.

Protestatarii au ameninţat că dacă nu vor primi bani sau animale de la statul francez, aşa cum li s-a promis, se vor întoarce în Franţa.

Romii au afişat pancarte pe care scria „Stop Sarkozy, Stop expulsions”, „Stop rasism” sau „300 de euro, dreptul la liberă circulaţie”.

Potrivit organizatorilor, ei au depus la Prefectura Timiş o scrisoare de protest adresată Guvernului României, în care condamnă lipsa de atitudine a Executivului faţă de expluzările din Franţa.

Câţiva trecători i-au apostrofat pe ţiganii adunaţi la prefectură şi le-au recomandat să ceară „drept la muncă”, şi nu dreptul de a merge în Franţa să fure şi să ne facă ţara de ruşine. Cetăţenii care au intrat în conflict cu protestatarii au fost îndepărtaţi de jandarmii prezenţi la locul manifestaţiei pentru a se asigura că nu vor fi incidente.

Protestatarii s-au îndreptat apoi către sediul Centrului Cultural Francez din Timişoara, unde au lăsat de asemenea o scrisoare, în care condamnă politica preşedintelui francez Nicolas Sarkozy şi măsurile adoptate de Guvernul acestei ţări.

La Centrul Cultural Francez (CCF), reprezentantul romilor, Leonard Bebi, a preferat să discute în limba franceză cu directorul instituţiei, chiar dacă acesta avea alături un traducător.

Un alt reprezentant al romilor i-a înmânat şeful CCF, Eric Baude, un cadou: o cutie în care se aflau două sticle goale de parfum franţuzesc, în semn de protest.

Unii dintre protestatari au povestit că îşi duceau existenţa cinstit în Franţa, că vindeau ziare, transportau fier vechi şi practicau diverse munci ca zilieri.

Asociaţia Parudimos Timişoara este membră a Alianţei Civice a Romilor din România. Organizaţia s-a înfiinţat în anul 2002, la iniţiativa unui grup de studenţi de etnie romă din Timişoara, reprezentanţii ei militând pentru îmbunătăţirea imaginii comunităţilor de romi în societate.78Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor