Românul din Haiti a fost evacuat în Republica Dominicană

1Comentariu
Românul din Haiti a fost evacuat în Republica Dominicană
Emanuel Petruţ, bărbatul stabilit în Timişoara care lucra în Haiti în timpul cutremurului a fost evacuat cu succes joi dimineaţă în Republica Dominicană, iar în cursul zilei de joi Ministerul de Externe va continua eforturile pentru a-l aduce în Europa, transmite NewsIn. Prietena sa din Timişoara susţine că acesta ar putea ajunge în weekend în România.

“În urma eforturilor constante depuse de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu alte state membre ale Uniunii Europene  – în cadrul Grupului de lucru Afaceri Consulare – joi, la ora 4 dimineaţa, MAE a primit confirmarea că cetăţeanul român Emanuel Petruţ a fost evacuat din Haiti, acesta aflându-se în deplină siguranţă în Republica Dominicană. În cursul zilei de astăzi (joi, n.r.), MAE va continua eforturile pentru a-l aduce pe cetăţeanul român în Europa”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Pentru evacuarea cetăţeanului MAE a activat, în conformitate cu articolul 20 din Tratatul Uniunii Europene şi cu prevederile Deciziei 96/409, şi mecanismele de colaborare consulară existente la nivelul UE.

Astfel, cetăţeanului român i s-a indicat punctul de întâlnire stabilit la aeroport în vederea evacuării sale imediate din Haiti, precum şi persoana de legătură din cadrul UE prezentă în zonă. Întrucât nu mai dispunea de acte de identitate, MAE a transmis pe căi diplomatice datele sale personale astfel încât, conform normelor europene în vigoare, un alt stat membru UE să-i poată elibera documentele de călătorie necesare (Emergency Travel Document), explică instituţia.

Reprezentanţii ministerului român au menţinut contactul direct şi permanent cu Emanuel Petruţ, atât telefonic, cât şi prin e-mail. “Din cauza blocării periodice a sistemului de telefonie mobilă, singura modalitate eficientă de comunicare cu cetăţeanul român a rămas legătura prin internet, Emanuel Petruţ primind în timp real informaţiile necesare în vederea demarării procedurii de evacuare. În paralel MAE a transmis constant informări cu privire la situaţia domnului Emanuel Petruţ persoanelor apropiate lui din ţară”, asigură Ministerul de Externe.

În acest context, ministerul atrage atenţia că nu este recomandată deplasarea cetăţenilor români în Haiti atât din cauza frecventelor replici ale cutremurului devastator care s-a produs săptămâna trecută, cât şi din cauza situaţiei de securitate precară din regiune.

Cetăţeanul român este angajat al unei companii de telefonie în Haiti şi a rămas fără documente de identitate şi de călătorie în urma cutremurului care a avut loc săptămâna trecută în zonă. Deşi, iniţial, cetăţeanul român a informat Ambasada României de la Caracas că doreşte să plece din Port-au-Prince doar la expirarea contractului de muncă, peste aproximativ o lună, ulterior, s-a răzgândit comunicând misiunii diplomatice dorinţa de a părăsi imediat zona, precizează MAE.

Ministerul evidenţiază că în această perioadă i-a asigurat sprijinul necesar în vederea rezolvării favorabile a situaţiei în care se află. Totodată, i s-a pus la dispoziţie un număr de telefon de urgenţă pentru a păstra contactul în cazul în care intervin probleme în demersurile ce trebuie îndeplinite în vederea evacuării sale.

Ministerul Afacerilor Externe a alertat încă de vineri Grupul de lucru Afaceri Consulare din cadrul UE pentru a obţine sprijin logistic în vederea evacuării cetăţeanului român. Totodată, MAE a stabilit contacte cu personalul MAI dislocat în cadrul unei misiuni ONU în Haiti pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind starea cetăţeanului român.

Sursa: Newsin1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor