Românii, scalvii italienilor

Reactualizat la:
Românii, scalvii italienilor

Zeci de imigranţi români, care muncesc la negru în provincia italiană Foggia, suferă umilinţe groaznice din partea angajatorilor italieni.

Aceştia îi bat crunt şi pretind favoruri sexuale în schimbul unui loc de muncă, plătit cu maximum 5 euro ora, informează săptămânalul italian “L’Espresso”.

“L’Espresso” publică în ediţia electronică de luni un amplu reportaj realizat de un reporter sub acoperire, în provincia Foggia, unde sunt angajaţi la negru peste 5.000 de imigranţi din România, Bulgaria, Polonia şi Africa. În articol sunt relatate umilinţele cutremurătoare la care sunt supuşi imigranţii, plătitţi cu doar 3 euro pe oră, pentru a culege, zilnic, tone de roşii, măsline şi vinete.

Conform informaţiilor furnizate de publicaţie – supliment al cotidianului “La Repubblica” – femeile românce trebuie să treacă întâi prin paturile angajatorilor, pentru a fi acceptate la cules de legume. Mai mult, bărbaţii români trebuie să “asigure” angajatorilor o femeie, altfel nu sunt angajaţi.

Calvarul românilor începe din prima clipă pe câmpurile de legume, unde sunt bătuţi de către bărbaţi angajaţi special pentru aplicarea de corecţii, dacă nu se ridică la nivelul ritmului pretins de patron. Reporterul “L’Espresso” prezintă pe larg cazul unor români care au avut nevoie de peste două luni de spitalizare, după ce au fost bătuţi cu pietre şi cu răngi de metal.

O româncă însărcinată în luna a opta a fost forţată să muncească alături de soţul ei, pierzând sarcina din cauza efortului depus. Un alt român a fost bătut cu o rangă de oţel pentru că s-ar fi plâns de salariul prea mic. A încercat să-şi apere capul de lovituri şi s-a ales cu fracturi deschise la braţe. I s-au refuzat îngrijirile medicale. Abia când starea lui s-a agravat, cineva a chemat ambulanţa, dar au trecut cinci ore până la venirea ei.

A fost operat, iar doctorii au spus că românul are nevoie de două luni pentru refacere. Încălcându-şi codul etic, afirmă “L’Espresso”, medicii l-au predat poliţiei, care l-a tratat ca pe un imigrant ilegal. Din cauza faptului că paşaportul său se afla la angajator, românul a primit ordin de expulzare. Până la urmă, a fost predat patronului său, care a ameninţat că îi va administra o lecţie.

De frică, românul – identificat ca Pavel – a trebuit să se ascundă. Rănile lui s-au infectat şi a fost internat din nou pentru septicemie. A ieşit din spital la 21 august, a depus plângere împotriva angajatorului său, dar aceasta nu a fost luată în considerare şi a fost arestat din nou, pentru că nu a dat curs ordinului anterior de expulzare. Autorităţile nu au ţinut cont de faptul că nu putea călători în condiţia lui, subliniază “L’Espresso”. În prezent, se află în arest, în aşteptarea unei noi audieri, programate în octombrie.

Deşi legile italiene prevăd ca imigranţii să primească pentru o zi de muncă cel puţin 35 de euro, românii, bulgarii şi polonezii, care muncesc de la şase dimineaţa până la ora 22.00 pe câmpurile din Foggia, primesc între 10 şi 20 de euro pe zi. Din această sumă, ei trebuie să plătească o taxă şi celui sau celor care le-au găsit locul de muncă. Chiar dacă au vrut să sesizeze autorităţile despre abuzurile care se petrec zilnic, imigranţii au fost puşi la punct sub ameninţarea cu expulzarea.

“L’Espresso” a evidenţiat şi faptul că dispar în neant imigranţi din rândul bulgarilor, românilor şi polonezilor, despre care se crede că au fost omorâţi în bătaie. Sesizate, autorităţile italiene nu s-au implicat, scrie “L’Espresso”. De altfel, reporterul italian care a realizat reportajul sub acoperire a precizat faptul că întreaga industrie agricolă din zonă trăieşte datorită muncii “sclavilor imigranţi” şi atunci măsurile se lasă aşteptate. S-au făcut totuşi demersuri din partea ambasadelor Poloniei şi Bulgariei, care au cerut informaţii despre cetăţeni despre care se ştia că lucrau în zona Foggia şi care au dispărut fără urmă, însă aceste demersuri nu au fost încununate de succes.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor