Românii preferă să-şi decoreze singuri locuinţa

Românii preferă să-şi decoreze singuri locuinţa
Consumatorul român este încă fidel stilului tradiţionalist, deşi devine tot mai atent la noutăţile şi tendinţele din domeniu.

Atunci când vor să-şi amenajeze locuinţa, românii ţin cont de părerile proprii sau se inspiră din reviste. Totodată, ei rămân fideli, într-o mare măsură, stilului retro şi plătesc cu banii jos materialele şi ustensilele de care au nevoie.

Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu de profil, realizat în perioada septembrie-octombrie 2007.

Studiul, făcut public de reţeaua de retail din domeniul amenjărilor interioare, Proges, arată rezultate surprinzătoare cu privire la amenajările şi designul interior. Românii preferă să îşi amenajeze singuri locuinţa, implicarea personală a conaţionalilor noştri în designul propriei locuinţe fiind peste media altor ţări europene.

“Implicarea personală a românilor în cum arată casa proprie este mult peste cea a europenilor, care au o medie de 36% atunci când sunt întrebaţi cum preferă să îşi amenajeze locuinţa”, au precizat autorii cercetării, subliniind că 79% din cei care au apelat la sfaturilor unor specialişti în design interior au indicat clar marca şi tipul materialelor pe care le doresc în propria casă.

Annamaria Anton-Bako, directorul de marketing al Proges, a declarat pentru “Adevărul” că, în ce priveşte designul interior, consumatorul român rămâne încă fidel stilului tradiţionalist, deşi este atent la noutăţile şi tendinţele din domeniu.

“Piaţa amenajărilor interioare este într-o continuă modificare, la fel şi comportamentul consumatorului român, care este deschis către tendinţele din domeniu, dar în acelaşi timp îşi păstrează încă o doză de tradiţionalism.

Prin acest studiu dorim să cunoaştem cât mai bine consumatorul român pentru a veni în întâmpinarea nevoilor lui şi în acelaşi timp pentru a încerca prin mediile cu care lucrăm să informăm constant clienţii în legătură cu noile tendinţe în domeniu”, a precizat oficialul Proges.

Dintre cei care au indicat că preferă să-şi amenajeze singuri locuinţa, 30% declară că utilizează ca principale surse de informare magazinele de specialitate din oraşul în care locuiesc, urmată de revistele de specialitate (28%) şi de internet.

Puţini apelează la serviciile companiilor de arhitectură

Rezultatele cercetării evidenţiază că românul este încrezător în gustul propriu şi apeleză într-o foarte mică măsură la sfaturile specialiştilor atunci când îşi decorează locuinţa, numai 22% din cei care au avut privilegiul să-şi cumpere o locuinţă au apelat la serviciile unei firme de arhitectură şi design interior.

De asemenea, potrivit studiului, locuinţa de tip spaţiu deschis, preluată după modelul occidental şi în vogă de ceva vreme şi la noi, îi încântă şi, deopotrivă, îi lasă rece pe români, procentul indicat de cei care preferă acest tip de amenajare (48%) fiind aproape egal cu al celor care preferă locuinţa clasică, compartimentată (52%).

Soluţiile de optimizare funcţională a spaţiilor, cele mai cerute

Pe de altă parte, repre­zentanţii companiilor de arhitectură şi design interior apreciază că numărul clienţilor persoane fizice care apelează la servicii profesionale pentru amenajarea propriei locuinţe a crescut simţitor în ultimii trei ani, majoritatea solicitând soluţii de optimizare funcţională a spaţiului, dar şi soluţii pentru mobilier şi combinare profesională a culorilor.

“Cele mai cerute soluţii sunt cele de amenajare din punct de vedere funcţional a spaţiului locativ şi soluţii pentru mobilier. Ca şi tendinţă în domeniu se remarcă o cerere crescută pentru stilul minimalist şi nuanţe de roşu sau orange”, a declarat, pentru “Adevărul”, Andreea Speranţă, coordonator de proiecte în cadrul companiei specializate în arhitectură şi design Knox Design.

Românii rămân în continuare sensibili la preţ, majoritatea alegându-şi materialele în funcţie de preţ.

Andreea Speranţă mai spune că preţurile pentru amenajarea şi designul spaţiului interior variază între 20 şi 25 de euro pe metrul pătrat pentru proiectare, iar pentru execuţie, tarifele, care includ manopera şi costul materialelor, pot ajunge până la 15.000 de euro pentru un apartament de două camere.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor