Românii cheltuiesc peste 40% din salariu pe mâncare

1Comentariu
Mancare
Mancare
BUCUREŞTI – Cea mai mare parte a veniturilor unei gospodării din România, peste 40%, sunt alocate cumpărării de produse alimentare, ceea ce înseamnă că remuneraţia muncii acoperă doar nevoile legate de supravieţuire, arată un studiu realizat de CNS Cartel Alfa.

Studiul arată că, pentru majoritatea lucrătorilor, salariul este principala sursă de venit şi, în consecinţă, nivelul salariului stabileşte nivelul de viaţa al gospodăriilor de salariaţi. Acestea sunt formate, în medie, din peste trei persoane, din care doar jumătate sunt salariaţi. Studiul arată că aproape 90% din veniturile băneşti ale unei gospodării de salariaţi provin din salarii brute şi alte drepturi salariale, un procent din agricultură, alt procent din activităţi independente şi 6,6% din prestaţii sociale. De asemenea, ponderea veniturilor din prestaţii sociale a crescut, în 2005, cu aproximativ 9% faţă de 2004.

În timp ce media europeană, în ceea ce priveşte ponderea produselor alimentare în totalul cheltuielilor unei gospodării se situează în mod constant la aproximativ zece procente, în România această pondere este de peste patru ori mai mare. Studiul mai evidenţiază faptul că românii îşi orientează doar o mică parte din resurse pentru recreere şi odihnă, în timp de familiile europene alocă pentru concedii şi vacanţe bugete mult mai consistente. Toate acestea influenţează capacitatea de muncă şi sănătatea populaţiei din România.

Având în vedere toate aceste diferenţe majore între politicile salariale de la nivel european şi cea din România, Petru Dandea propune Guvernului să stabilească un nivel al salariului minim care să asigure un trai decent pentru salariaţi şi familiile acestora şi, în acelaşi timp, acesta să reprezinte şi o remunerare corectă a muncii. În acest sens, indicatorul care ar trebui să stea la baza calculării salariului minim ar trebui să fie valoarea coşului minim de consum la nivelul unei familii medii.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor