Românii, cei mai slabi cinefili din Uniunea Europeană

Românii, cei mai slabi cinefili din Uniunea Europeană
Mersul la cinema nu reprezintă punctul forte al românilor. Potrivit unui barometru cultural dat publicităţii de Comisia Europeană, ţara noastră este codaşa Uniunii Europene la acest capitol.

În timp ce irlandezii sunt cei mai mari amatori de spectacole cinematografice, cu o frecvenţă pe locuitor de 4,2 intrări la cinematograf în 2006, cei mai puţin interesaţi de acest aspect au fost românii (0,1 intrări), bulgarii (0,3 intrări) şi slovacii (0,6 intrări).

Barometrul mai arată că, în 2006, cetăţenii celor 27 de state europene au fost de 900 de milioane de ori la cinema. În schimb, printre activităţile preferate ale europenilor se numără vizionarea programelor culturale la radio şi televizor. Astfel, peste trei sferturi din populaţia UE a privit la tv sau a ascultat la radio un program cultural în ultimele 12 luni, în timp ce 71% din populaţie a citit cel puţin o carte, în aceeaşi perioadă, mai arată studiul realizat la începutul acestui an. Totodată, 41% din populaţia UE a frecventat muzeele şi galeriile de artă, bibliotecile publice (35%), teatrele (32%) sau concertele (37%). Sub 20% din cetăţenii UE au fost la balet sau operă.

Spectacolele de operă, pe ultimul loc în topul preferinţelor

Acelaşi studiu arată că, în România, 75% din cei cuprinşi în sondaj au urmărit la radio sau tv un program cultural, 58% au citit o carte, 40% au vizitat un monument istoric, 28% au mers la concert, 27% au vizitat un muzeu, 22% au fost la cinema, în timp ce numai 8% au asistat la un spectacol de operă sau balet. Barometrul Comisiei Europene mai spune că, în 2006, statele Uniunii au exportat obiecte de artă, piese de colecţie şi antichităţi în valoare de 4,7 miliarde de euro. Marea Britanie a fost de departe cel mai mare exportator (3,2 miliarde de euro), urmată de Franţa (0,9 miliarde de euro) şi de Austria (0,3 miliarde de euro). În acelaşi timp, Marea Britanie a fost şi cel mai mare importator (1,9 miliarde de euro), urmată de Spania (0,4 miliarde de euro) şi Franţa (0,3 miliarde de euro). (Mirela Dădăcuş)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !