România sub lupa Europei

România sub lupa Europei
Deficienţele semnalate în ultimul Raport de Ţară din octombrie 2004 au fost reluate în ultimele luni, la nivel declarativ de oficialii europeni. Aceştia vorbesc la unison despre întârzieri ale României în domenii ca securizarea frontierelor şi lupta împotriva corupţiei, în special a corupţiei la nivel înalt.

La începutul lunii noiembrie 2005, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, i-a înmânat ministrului român de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene în privinţa progreselor de aderare ale României. Cele mai importante probleme semnalate în document s-au referit la consolidarea procedurilor de control la trecere frontierei şi la prezentarea unor dovezi clare a luptei anticorupţie şi acţiunii împotriva corupţiei la nivel înalt.

Pe 11 noiembrie, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, a declarat că România a rezolvat mai mult de jumătate din problemele legate de aderare. Scheele a vorbit însă şi despre domeniile cu rămâneri în urmă, menţionând ajutoarele de stat, absorbţia fondurilor post- aderare, managementul frontierelor şi lupta anticorupţie. Tot în luna noiembrie, într-un interviu apărut în Buletinul de informare Willy Brandt al Grupului Socialist din Parlamentul European, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a vorbit despre deficienţele pe care autorităţile de la Bucureşti trebuie să le remedieze în vederea aderării europene. Olli Rehn a avertizat că oficialii europeni nu vor ezita să recomande amânarea aderării, în cazul în care România nu este pregătită de aderare.

 Într-un interviu acordat pe 3 ianuarie 2006, postul german de radio, Deutsche Welle, purtătorul de cuvânt pe probleme europene al Uniunii Creştin Sociale, aflat la guvernare în Germania, Thomas Silberhorn, s-a declarat extrem de pesimist în privinţa aderării României la Uniunea Europeană în 2007. Demnitarul german a vorbit despre deficitele serioase ale României, menţionând combaterea corupţiei şi domeniul justiţiei. Pe 4 ianuarie 2006, şeful Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat că România trebuie să rezolve probleme semnalate în ultimul Raport de Ţară, în domenii ca securizarea frontierelor, combaterea corupţiei şi criminalitatea organizată.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor