România şi Ungaria trag în jos producţia de porumb a UE

Reactualizat la:
România şi Ungaria trag în jos producţia de porumb a UE
Recolta obţinută în acest an de ţara noastră va ajunge sub valoarea de 3,5 milioane tone, cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani.

Dacă în 2006, România a înregistrat o recoltă de porumb de nouă milioane de tone, pentru acest an producţia este estimată la aproximativ trei milioane de tone.

Cu o situaţie similară se confruntă şi Ungaria, a cărei producţie este estimată la maximum patru milioane de tone de porumb, faţă de opt milioane, anul trecut. Producţiile diminuate ale României şi Ungariei, cauzate în principal de secetă, vor duce la scăderea cu 17% a recoltei de porumb a Uniunii Europene.

Consiliul Internaţional al Cerealelor a revizuit în scădere, cu un punct procentual, la 45,7 milioane de tone, estimările privind producţia de porumb în blocul celor 27 de state europene, faţă de nivelul de 55,2 milioane de tone din 2006.

Decizia consiliului a fost justificată prin nivelul defavorabil al recoltelor din Ungaria şi România. În condiţiile eliminării normelor prin care fermierii sunt obligaţi să lase necultivată o parte din terenurile agricole, agricultorii din mai multe ţări par să favorizeze recoltele de grâu, mai profitabile şi mai rezistente la variaţiile meteorologice, în defavoarea porumbului, spun analiştii şi agricultorii.

Crescătorii de porci din Ungaria ies în stradă

Potrivit datelor furnizate de grupul de fermieri MOSZ, agricultorii din Ungaria au recoltat aproximativ trei sferturi din cantitatea totală de porumb, iar recolta este estimată să scadă la 3,8-4 milioane de tone, comparativ cu peste opt milioane de tone în 2006. Potrivit datelor Biroului Central de Statistică, recolta Ungariei ar coborî astfel pentru prima dată după anul 1968 sub patru milioane de tone, chiar dacă seceta din anul 2003 a avut un impact aproape similar celei din acest an.

În Ungaria, scăderea recoltei de porumb a determinat creşterea preţului nutreţului, iar crescătorii de porci au anunţat o manifestaţie naţională pe 15 noiembrie.

Spre deosebire de Ungaria, în ţara noastră porumbul a fost recoltat pe mai mult de 90% din suprafaţa cultivată, însă cantitatea totală obţinută este estimată să coboare sub 3,5 milioane de tone. Aceasta ar putea fi astfel cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani, ţinând cont de faptul că anul trecut, spre exemplu, recolta de porumb a României s-a ridicat la nouă milioane de tone.

Recolte crescute în restul Europei

Contrar situaţiei din România şi Ungaria, în Franţa, Italia sau Germania, cei mai importanţi producători europeni de porumb, recolta din acest an va depăşi nivelurile din anii precedenţi. În Franţa, numărul unu în producţia de porumb pe plan european, recolta a fost pe jumătate colectată, datorită vremii însorite din ultimele săptămâni.

În Italia, numărul doi în producţia europeană de porumb, recoltele au crescut cu 2%, la 9,9 milioane de tone, iar în Germania este aşteptată o recoltă masivă de porumb, în ciuda unei întârzieri cauzate de ploi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor