România îşi vinde fabricile de tancuri şi de avioane

Reactualizat la:
6Comentarii
România îşi vinde fabricile de tancuri şi de avioane
Câteva dintre cele mai importante uzine de armament ale României vor fi scoase la privatizare, în acest an, conform unei decizii a AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului).

Programul de privatizare al AVAS pentru 2008 include 283 de societăţi comerciale.
La peste 50 dintre ele, AVAS scoate la vânzare pachete majoritare de acţiuni. Chiar în primul trimestru al anului, printre firmele scoase la vânzare se numără Avioane Craiova, IAR Braşov, Uzina Mecanică Bucureşti şi Arsenal Reşiţa. Pentru Avioane Craiova sunt scoase la vânzare 80,94 la sută din acţiuni, pentru IAR Braşov 64,89 la sută, pentru Uzina Mecanică Bucureşti 63,40 la sută, iar pentru Arsenal Reşiţa – sută la sută din acţiuni.

Uzina Mecanică Bucureşti face parte din Compania Naţională ROMARM şi are ca profil cercetarea, proiectarea, producerea, repararea şi modernizarea de vehicule blindate. UMB este cunoscută mai ales ca producător de tancuri, cel mai nou tanc al Armatei Române, TR 85 M1, fiind realizat la UMB.

S.C. Avioane Craiova este producătorul avionului de antrenament şi atac la sol IAR 99 “Şoim”. IAR Braşov este singurul producător de elicoptere din România, printre realizările sale fiind elicopterele multirol IAR 330 Socat, inclusiv în variantă navală.

S. C. Arsenal Reşiţa este o filială a Companiei ROMARM şi produce tunuri şi muniţii. AVAS precizează că, pentru cele mai multe societăţi cu capital majoritar de stat care vor fi scoase la privatizare, metoda aplicată va fi licitaţia cu strigare. Pentru Avioane Craiova, IAR Braşov şi Arsenal Reşiţa s-a mai încercat privatizarea şi în anii trecuţi, dar fără succes.

O situaţie specială are Uzina Mecanică Bucureşti, care pare mult mai atractivă. Un interes special în ochii potenţialilor cumpărători îl poate constitui terenul, de circa 20 de hectare, pe care fabrica de tancuri îl ocupă în Sectorul 3 al Capitalei. AVAS şi-a propus pentru anul 2008 realizarea unor venituri de 1.737.000 mii lei, din care 1.542.000 mii lei vor proveni din activitatea de privatizare şi administrare a participaţiilor statului.

Sursă: Gândul6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor