România este a doua ţară din UE după ritmul de creştere a costurilor cu forţa de muncă

Reactualizat la:
România este a doua ţară din UE după ritmul de creştere a costurilor cu forţa de muncă
Romania este a doua ţară din UE după ritmul de creştere a costurilor orare cu forţa de muncă, cu un avans anual de 23% în cel de-al treilea trimestru din 2007, depăşit numai de Letonia, unde acestea au sporit cu 30%, arată datele publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat.

Cele mai mari cresteri ale costurilor cu ora de forta de munca in al treilea trimestru al acestui an s-au inregistrat in Letonia (cu 30%), Romania (23,2%), Estonia (20,6%) si Lituania (20,1%), in timp ce costurile cele mai scazute s-au inregistrat in Germania (0,9%) si Finlanda (1,9%). Totodata, cresterea costurilor nesalariale cu forta de munca a oscilat intre -1%, in Germania, si 28,9%, in Letonia, potrivit Eurostat.
Biroul de statistica al Uniunii Europene (UE) mentioneaza ca totalul costurilor orare cu forta de munca in zona euro (UE13) a avut o crestere anuala de 2,5% in trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu 2,4%, in al doilea trimestru. in UE27, costurile anuale s-au majorat cu 3,7% in trimestrul III, comparativ cu cresterea de 3,3% din trimestrul II.
Cele doua componente majore ale costurilor cu forta de munca sunt salariile si alte venituri care se acorda angajatilor (prime, bonusuri) si alte costuri care nu implica plata salariilor. In zona euro, veniturile salariale au avut o rata anuala de crestere de 2,5% in trimestrul al treilea al acestui an, fata de 2,5% in trimestrul anterior, iar costurile non-salariale cu 2,2%, comparativ cu 1,8%, in trimestrul al doilea din 2007.
in UE27, cheltuielile cu salariile au crescut cu 3,8%, iar cheltuielile care nu tin de plata salariilor au crescut cu 3,1%, in al treilea trimestru al acestui an. Pentru trimestrul precedent, cresterile au fost de 3,5%, respectiv 2,6% pe an.
Pe sectoare economice, costurile cu forta de munca s-au majorat in zona euro cu 2,5% in industrie, 3% in constructii si 2,4% in servicii, in trimestrul al treilea al acestui an. in UE27, costurile cu forta de munca au sporit cu 3,4%, in industrie, 5,3% in constructii si 3,6% in servicii, in acelasi interval.
Salariul mediu net din Romania a crescut – in termeni nominali – in intervalul octombrie 2006-octombrie 2007 cu 25,2% pana la 1.084 lei (circa 323 euro), potrivit datelor publicate la inceputul lunii decembrie de Institutul National de Statistica (INS). in termeni reali, tinand cont de inflatie, cresterea salariului mediu net a fost de 17,2% in intervalul mentionat.
Sursa: newschannel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor