România caută comisar

Varujan Vosganian
Varujan Vosganian
BUCUREŞTI – Senatorul liberal Varujan Vosganian a anunţat că a solicitat premierului Tăriceanu retragerea candidaturii sale de la funcţia de comisar european.

Vosganian a precizat că gestul său este unul de responsabilitate pentru că nu vrea să aducă un prejudiciu României.

Deşi susţine că acuzaţiile la adresa sa sunt nefondate, el se retrage pentru că verficările de la Bruxelles durează prea mult şi asta ar putea afecta negativ aderarea.

Preşedintele Băsescu a declarat într-un interviu care va fi publicat luni în cotidianul Jurnalul Naţional că se va implica în următoarea nominalizare a comisarului european. Preşedintele, citat de directorul ziarului, Marius Tucă, spune că a luat această decizie pentru ca propunerea României pentru CE să nu fie „încă o greşeală, aşa cum a fost Varujan Vosganian”.

Oana Marinescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că premierul Tăriceanu a luat act de decizia lui Vosganian şi va face o altă propunere în curând. Cel mai vehiculat nume este cel al ministrului de externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Oana Marinescu nu a vrut să comenteze însă a precizat că nominalizarea va fi făcută după noi consultări cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Mai devreme sâmbătă senatorul liberal a declarat că acuzaţiile la adresa sa nu sunt un atac la persoana sa sau un atac la PNL, ci un atac la prestigiul României. Vosganian a precizat că este aberant zvonul potrivit căruia el nu ar fi fost niciodată ministru până acum pentru că există un dosar care îl incriminează, aflat în posesia fostului şef al SRI, Virgil Măgureanu. Senatorul a subliniat că de-a lungul anilor i s-au oferit mai multe posturi în diferite formule de Executiv ale României, însă nu a putut ocupa respectivele funcţii din motive variate: refuz cauzat de propriile principii sau opoziţia altor partide din cauza algoritmului de guvernare. Cât despre acuzaţiile legate de implicarea sa în scandalul FNI, Vosganian a precizat că a avut într-adevăr un certificat de 50 de milioane de lei la FNI, pe care nu l-a încasat niciodată. Vosganian a subliniat că el este parte în procesul intentat Ioanei Maria Vlas şi că se numără pe listă printre miile de păgubiţi FNI.

CNSAS face noi verificări

CNSAS ar putea da în cadrul şedinţei din 31 octombrie, o nouă decizie referitoare la senatorul PNL Varujan Vosganian, au precizat surse din colegiu. CNSAS a trimis SIE o cerere de reverificare a documentelor din arhivă care ar putea conţine numele senatorului liberal, nominalizat iniţial pentru funcţia de comisar european.

Tăriceanu: Candidatura lui Vosganian nu a fost respinsă

Premierul Tăriceanu: Nu am niciun fel de informaţie cum că ar fi fost respinsă candidatura lui Varujan Vosganian. Sunt simple speculaţii, iar acuzaţiile din presă sunt total nefondate.

AFP: Candidatul României, neacceptat de Barroso

Toată ziua de sâmbătă a fost confuzie la Bruxelles şi la Bucureşti în privinţa propunerii făcute de guvernul român pentru un fotoliu de comisar european. O sursă de la Comisia Europeană, citată de agenţia France Presse, susţinea că preşedintele comisiei, Jose Manuel Barroso, a respins candidatura lui Varujan Vosganian pentru funcţia de comisar european. „Dacă Barroso nu l-ar fi vrut, ar fi spus acest lucru pentru ca Bucureştiul să facă o altă alegere” ar fi răspuns un alt diplomat.

France Press subliniază şi punctele slabe ale lui Varujan Vosganian, care nu îl recomandau pentru funcţia de comisar european. Este vorba, în primul rând, de faptul că Vosganian este un „ilustru necunoscut”, nu a condus niciun minister în România, nu are experienţă în problemele Uniunii Europene, iar orientarea sa politică ar fi prea de dreapta. Alte motive de îngrijorare pentru europarlamentari erau acuzaţiile care i se aduc referitor la colaborarea sa cu Securitatea şi, nu în ultimul rând, relaţiile lui Vosganian cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

Erorile lui Vosganian

Senatorul liberal Varujan Vosganian şi-a făcut un deserviciu, chiar prin declaraţia dată în ziua nominalizării sale. Site-ul euractiv.ro a contabilizat erorile pe care le-a făcut Vosganian în discurs, erori pe care autoarea articolului le consideră impardonabile.

Chiar dacă Vosganian corespundea ca pregătire fişei postului de comisar european, declaratiile sale publice din ziua nominalizarii i-au diminuat şansele de a fi numit. În opinia publicaţiei electronice, eventuala respingere de la Bruxelles a senatorului liberal ar fi fost cauzată şi de gafele pe care le-a făcut prin respectivele declaraţii politice.

Mai exact, Vosganian a afirmat că decizia Comisiei Europene de a da unda verde Romaniei la data de 1 ianuarie 2007 se datorează eforturilor PNL, aflat la guvernare. Apoi a adaugat că, în calitate de viitor comisar european, va reprezenta la Bruxelles PNL şi doctrina liberală. În final, a făcut o precizare care nu făcea parte din cutumele europene. A explicat că prefera un portofoliu de comisar pe cultură sau finanţe, pentru că acestea sunt domeniile în care excelează.

Trei gafe pe care jurnaliştii de la euractiv le sancţionează în articol. În primul rând, senatorul Vosganian a dat dovadă că nu ştie că un comisar european nu face politica naţională şi nici nu îşi reprezintă la Bruxelles „grupul de interese”. Comisarul european este un funcţionar apolitic, dar în alt sens decât se practică în România.

Euractiv apreciază că Vosganian a dat dovadă de un politicianism caragialesc atunci cand a pus pe seama liberalilor laurii aderării, negând astfel orice merit propriului popor şi celorlalţi politicieni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor