Romania are primul centru cultural independent afiliat Trans Europe Halles. Se afla la Timisoara

De Dariana Bratu
Romania are primul centru cultural independent afiliat Trans Europe Halles. Se afla la Timisoara
© Foto: Facebook/ambasadaPLAI
România a intrat în rândul țărilor care au un reprezentant cultural independent afiliat Trans Europe Halles. Vorbim despre Ambasada, unul dintre cele mai apreciate spații culturale din orașul de pe Bega. Ce înseamnă afilierea cu Trans Europe Halles? O mulțime de oportunități pentru artiști și pentru întregul oraș.

La 1 noiembrie 2014, adică în urmă cu 2 ani, Ambasada și-a deschis oficial porțile. Se prezenta atunci un altfel de spațiu cultural independent, unul unde comunitatea creativă din oraș are mereu ușa deschisă. De atunci Ambasada a găzduit o mulțime de proiecte, dar în același timp a creat propriile sale programe creative pentru publicul timișorean. Astfel, în cei 2 ani, Ambasada ne-a invitat la concerte, expoziții, spectacole, lansări de albume sau carte, sesiuni de consultanță pentru ONG-uri și multe altele. În total – 1.400 de evenimente.

Casa Ambasadei se află pe strada Anton Seiller în una dintre fostele clădiri ale fabricii PALTIM.

„Pentru noi este copleșitor și îmbucurător să facem acest bilanț periodic de acțiuni ce au loc în Ambasada pentru că ne dă putere să continuăm munca aici. Relevanța acestui spațiu este dată de toată această activitate și de oamenii frumoși pe care îi reunește și îi motivează să continue să acționeze, să aducă o schimbare în bine și să aibă acest impact pozitiv în comunitățile lor, fiecare în nișa în care acționează. Faptul că în rețeaua Trans Europe Halles am găsit atât de multe exemple similare cu al nostru (atât ca și mod de funcționare, impact, dar și probleme si greutăți) și am fost validați în acest weekend la Verona ca primul centru afiliat din România, nu poate decât să ne bucure și să ne impulsioneze să facem o treaba și mai consistentă. Deja ne-am întors cu idei de proiecte pe care le vom implementa în 2017 si 2018”, a declarat Andreea Iager-Tako, fondatorul Ambasada.

Ce este Trans Europe Halles?

Trans Europe Halles (TEH) este o rețea de centre culturale europene, realizate de cetățeni și de artiști. TEH s-a axat, încă din anul 1983, pe revitalizarea spațiilor industriale astfel încât ele să poată fi folosite în scopuri artistice și culturale. Astfel, între cele 90 de centre culturale reunite în TEH există comunicare și oportunități pentru artiști, într-un context european.

„Începând de astăzi (n.r. – 1 noiembrie 2016) avem 90 de membri și asociați în 30 de tari din Europa și ne bucurăm foarte tare să primim Ambasada din Timișoara, România, ca și primul centru cultural membru din România în Trans Europe Halles. Suntem siguri că vom începe o colaborare de succes, conectând astfel Timișoara și Romania la o rețea europeană de generatori culturali de schimbare. Împărtășim cu Ambasada aceleași valori și generând o muncă importantă și relevantă atât pentru comunitatea locală cât si pentru industria creativă, suntem nerăbdători să o includem în proiectele acestei comunități internaționale valoroase”, a transmis José Luis Rodríguez, directorul de comunicații al TEH0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor