Robu despre majorarea taxelor in Timisoara: In termen real se platesc taxe si impozite de aceeasi valoare

De B.A.M.
27Comentarii
Nicolae Robu
Nicolae Robu
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, susţine că  este extrem de mâhnit deoarece a ajuns în situaţia de a fi nevoit să majoreze taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. El s-a ferit, totuşi, să dea vina pe Guvern pentru bâlbele care au determinat atât deschiderea cu întârziere a ghişeelor, cât şi punerea degeaba pe drumuri a mii de timişoreni care şi-au plătit impozitele în primele zile.

Robu a explicat că deşi nu îşi doreşte indexarea taxelor, este obligat să facă acest lucru de o ordonanţă dată de Guvern la începutul acestei săptămâni. Potrivit noii ordonanţe, primăriile care înregistrau arierate la data de 31 decembrie 2012 sunt obligate să indexeze taxele şi impozitele locale cu 16,05 la sută, reprezentând valoarea inflaţiei în ultimii trei ani.

„Eu, ca liberal, voi milita întotdeauna pentru o fiscalitate cât mai redusă, pentru valori cât mai mici ale taxelor şi impozitelor în general. Când am avut libertatea de a decide în plan local, am adus timişorenilor vestea bună că în Timişoara taxele şi impozitele locale vor rămâne la nivelul celor din 2012. Acum însă mă văd nevoit să aduc vestea proastă că taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, mai exact cu 16,05 la sută. Unde e lege nu-i tocmeală, eu sunt obligat să respect legea, ca orice cetăţean al acestei ţări şi prin urmare am prevăzut pe ordinea de zi a Consiliului Local Timişoara din data de 29 ianuarie un proiect de hotărâre de punere în aplicare a prevederilor ordonanţei Guvernului de marţi”, a declarat Robu.

Primarul Timişoarei a încercat să îndulcească  un pic vestea, susţinând că, în termeni reali, timişorenii vor plăti taxe şi impozite de aceeaşi valoare ca şi cele din urmă cu trei ani.

„Este adevărat că a fost o inflaţie la acest nivel în ultimii trei ani şi că, în termen real, putem spune că se plătesc taxe şi impozite de aceeaşi valoare cu cea din urmă cu trei ani, dar în termeni psihologici orice cetăţean va simţi că i-au fost majorate taxele şi impozitele cu 16,05 la sută”, a mai susţinut Robu.

El s-a ferit să dea vina pe Guvern pentru bâlbele legate de majorarea taxelor şi impozitelor locale, care au determinat ca plenul Consiliului Local Timişoara să voteze, până acum, două hotărâri în acest sens: una prin care acestea se indexau şi una prin care taxele şi impozitele locale reveneau la valoarea iniţială. Robu a declarat că este „neplăcut” că aleşii municipali vor da, la începutul săptămânii viitoare, a treia hotărâre, prin care taxele şi impozitele locale se vor indexa din nou cu 16,05 la sută.

„Noi nu avem datorii pe 2012, dar ordonanţa analizează situaţia la 31 decembrie. La acea dată municipalitatea avea arierate în valoare de 10,5 milioane de lei. La momentul ordonanţei, nu aveam nicio datorie, însă ordonanţa are în vedere situaţia de la 31 decembrie şi nu de la data emiterii ordonanţei. Aveam arierate de 7,5 milioane de lei pentru Colterm şi 3 milioane pentru diverşi prestatori. Acestea au fost plătite la începutul anului”, a afirmat primarul Timişoarei.

În ceea ce îi priveşte pe cei care şi-au achitat deja taxele şi impozitele locale, aceştia vor trebui să revină la primărie pentru a achita diferenţa.

„Se va face calculul diferenţelor celor care şi-au achitat deja taxele şi impozitele locale şi, din nefericire, aceşti cetăţeni care au fost cei mai conştiincioşi vor trebui să vină  încă o dată. (De miercuri – n.r.) Oamenii au fost informaţi că situaţia stă aşa cum am prezentat-o. Dacă au dorit să plătească, desigur că au putut să o facă”, a concluzionat Robu.

Taxele si impozitele vor fi totusi majorate in Timisoara!27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor