Robu, deranjat de un artist de la Filarmonica Banatul: Sunteți niște scandalagii

De Roxana Deaconescu
11Comentarii
Robu, deranjat de un artist de la Filarmonica Banatul: Sunteți niște scandalagii
© Tion: Robu, deranjat de un artist de la Filarmonica Banatul: Sunteți niște scandalagii
Replici dure de la primarul Timișoarei spre artiștii revoltați ai Filarmonicii „Banatul”. Liderul lor de sindicat a încercat un dialog cu edilul-șef, cu privire la contractul colectiv de muncă, însă Nicolae Robu nici n-a vrut să-l audă. I-a făcut scandalagii pe artiști și și-a văzut de drum. Oamenii sunt în continuare nemulțumiți.

Artiștii de la filarmonică, membri de sindicat, spun că nu este normal ca cerințele lor să nu fie ascultate, în condițiile în care au reușit să semneze un contract colectiv de muncă. Vă reamintim, directorul instituției, Ioan Coriolan Gârboni, în mandatul căruia s-a înregistrat prima grevă generală din istoria filarmonicii din Timișoara, de la înființarea sa în 1947, este considerat managerul perfect. Este concluzia la care au ajuns specialiștii protejați de anonimat din Primăria Timișoara, care l-au evaluat și i-au dat, fără să clipească, nota 10!

Detalii, AICI!

Pentru Filarmonica Banatul, ultimul an a fost unul marcat de diverse conflicte între membrii orchestrei și managerul „de 10”. Totul a culminat, în toamna anului trecut, cu o grevă generală a orchestrei, prima din istoria instituției înființate în 1947 prin decret regal.

Managerul Gârboni a propus, la vremea respectivă, o nouă organigramă, redusă numeric în ceea ce privește orchestra, dar cu înființarea unui post de director artistic, a unuia de paznic și înființarea Biroului Juridic. A urmat o dezbatere publică plină de scântei, al cărei punct culminant a fost intervenția maestrului Remus Georgescu, susținător al artiștilor nemulțumiți. Aceștia tocmai semnaseră, după 50 de zile de negocieri și-o grevă, contractul colectiv de muncă. Primarul Nicolae Robu a făcut atunci mai multe promisiuni.

Ei bine, sindicaliștii filarmonicii spun acum că directorul nu respectă contractul colectiv de muncă și au încercat un dialog cu primarul Nicolae Robu.

Dorel Iuga, lider de sindicat, l-a așteptat pe edilul-șef pe holul primăriei, dar a avut parte de cuvinte dure.

„Eu nu am timp toată ziua să stau de vorbă cu dumneavoastră. Protestați cât vreți (…), eu nu mai vreau să stau de vorbă, nu-mi încalc niciun cuvânt, dumneavoastră sunteți niște scandalagii cu care eu nu mai vreau să pierd vremea. Nu meritați mai mult după atitudinea pe care o aveți, a dumneavoastră ca grup. Arătați-mi și alți artiști care fac ca dumneavoastră”, a spus, vizibil deranjat, Robu.

Degeaba a încercat artistul filarmonicii un dialog cu primarul.

„Nu suntem un grup, suntem artiști ai filarmonicii Banatul, ar trebui să ne tratați cu respect”, i-a replicat Dorel Iuga.

Artistul instituției de cultură spune că toți colegii lui sunt tratați cu lipsă de respect și că nu este normal să nu fie respectat CCM-ul semnat nu demult. Mai mult, el acuză că directorul filarmonicii refuză să-l pună în aplicare.

„O mare rușine acest primar, pentru că l-a evaluat cu nota 10 pe domnul director, Ioan Coriolan Gârboni, care mi-a spus că el nu respectă CCM pentru că a fost obligat de domnul primar să-l semneze. Avea 120 de zile să actualizeze regulamentul intern după CCM. Nu l-a făcut nici acum, am făcut o sesizare la ITM, ITM mă trimite în instanță. Din acest punct de vedere, regulamentul intern nu mai este valabil, nu ar mai trebui să semnăm condică. Bineînțeles avem alte înțelegeri, nu vrea să respecte absolut nimic, am venit să vorbesc frumos cu domnul primar. Eu tot timpul vorbesc frumos cu el. I-am adus aminte că la Adunarea Generală de la Capitală Culturală 2021 dânsul mi-a promis că se va întâlni cu mine. Nu am insistat, nu am forțat ușa. De atunci aștept, au trecut mai bine de trei luni și nu vorbește cu noi”, a spus Dorel Iuga, după ce a fost lăsat „cu ochii în soare” de primar.

Artistul filarmonicii precizează că nu este normal ca după tot scandalul dintre director și sindicaliștii, Ioan Gârboni să fie evaluat cu nota 10.

„A dispărut decizia prin care a fost evaluat. Transparență deloc, noi nu știm cine a evaluat directorul nostru care a trecut prin prima grevă din istoria Filarmonicii, iar noi suntem tratați așa. Suntem un grup de scandalagii (…), eu îi reprezint, sunt liderul de sindicat al artiștilor, ai acestor scandalagii, care sunt colegii mei și își fac treaba impecabil, ca să fim acum batjocoriți și călcați în picioare de acest director, care spune că el nu vrea să semneze, că el de fapt a semnat la presiunile domnului primar acest acord. Un alt acord cu dânsul nu avem, că nu se poate semna un acord cu dânsul”, a conchis Dorel Iuga.

Gârboni: Ei nu vor să semneze condica

Directorul Filarmonicii Banatul spune că nu are nicio replică pentru artiștii nemulțumiți, dar totuși susține că ei refuză să semneze condica de prezență și că îi va trata în consecință.

„Eu nu am ce să dau replică la asemenea nebunii, este problema lor…. a venit azi (n.r. marți) la mine, i-am spus că sunt sentințe judecătorești cum că sunt obligați să semneze condica, ei nu vor să semneze condica, o să li se taie ziua, asta e. Asta este toată problema, ce contract colectiv de muncă?!”, a replicat Gârboni.

Articole pe aceeași temă:

În Timișoara există și manageri perfecți. Ioan Gârboni, notat cu 10 de experții primăriei, după prima grevă din istoria filarmonicii

Mai multi oameni in orchestra Filarmonicii Banatul, dupa dezbaterea publica pentru noua organigrama. Robu: Suntem intre Cluj si Viena11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor