Rice vine marti la Bucuresti

Rice vine marti la Bucuresti
Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Condoleezza Rice, va sosi, marti 6 decembrie, intr-o vizita oficiala in Romania. Condoleezza Rice se va intalni cu presedintele Traian Basescu, la Cotroceni.

Dupa convorbirile oficiale dintre cei doi demnitari, va avea loc, la Palatul Cotroceni, semnarea, impreuna cu ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, a “Acordului de acces” privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul tarii noastre.

Semnarea acestui acord marcheaza o etapa esentiala in consolidarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, care dobandeste astfel o dimensiune noua si este expresia increderii reciproce si a solidaritatii romano-americane.

Agenda vizitei in Romania a secretarului american, Condoleezza Rice, include evaluarea principalelor aspecte ale relatiei bilaterale, din perspectiva cooperarii politice, economice si militare, inclusiv in contextul sarbatoririi in 2005 a 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si SUA.

Vor fi abordate problematica regionala, cu accent pe zona Marii Negre si cea a Balcanilor de Vest, promovarea pe plan regional si international a valorilor comune de libertate si democratie, cooperarea in lupta impotriva terorismului si conlucrarea in cadrul NATO.

Un subiect controversat care se asteapta sa fie discutat este cel legat de scandalul amplasarii unor inchisori ale CIA in tari din Europa de Est, desi ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca subiectul nu figureaza pe agenda discutiilor.

Vizita in Romania face parte dintr-un turneu mai amplu in Europa. Potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormick, Rice va vizita si Germania, Ucraina si Belgia.
Regulament de plasare a anunturilor