Revoluţia a ajuns la majorat

3Comentarii
Revoluţia a ajuns la majorat
TIMIŞOARA. Mâine este zi de doliu la Timişoara. Drapelele au fost coborâte în bernă. Evenimentele din decembrie 1989 sunt comemorate zilele acestea în oraşul Revoluţiei.

Ziua de 16 decembrie a fost una plină. De dimineaţă, în Sala de Consiliu a Primăriei, la deschiderea festivă a manifestărilor, revoluţionarii au protestat când fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, Petrişor Morar, a primit diplomă de execelenţă pentru activitatea sa.

Revoluţionarii prezenţi l-au huiduit şi l-au făcut „mincinos” şi „hoţ” pe Morar. „În 23 decembrie, am făcut primul comitet de criză cu care am aprovizionat oraşul, nu a venit Petrişor Morar să ajute cu nimic, prezenţa lui în balconul Operei se ştie cum a fost, că nu a fost, iar eu pentru că nu am fost de acord cu el, am obţinut titlul de luptător abia în luna octombrie în acest an, 14 luni a stat dosarul meu la el în seif, pentru că nu am fost de acord cu el.

Pentru timişoreni nu a făcut nimic, mai degrabă pentru arădeni”, a declarat Ioan Tarleş. În schimb, Morar a precizat că l-au huiduit persoanele care nu au participat la Revoluţie, dar acum vor să beneficieze de drepturile revoluţionarilor şi a dat-o ca exemplu pe una dintre femeile care a stat aproape de el în sală. Aceasta ar încerca de mulţi ani să obţină titlu de revoluţionar, dar a fost refuzată pentru că nu a participat la Revoluţie.

Actualul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, Puiu Fesan, a declarat că mii de persoane asaltează zilnic instituţia pentru a obţine titlul de revoluţionari, iar problemele cele mai mari sunt create de preschimbarea certificatelor de luptător cu merite deosebite. Manifestările au continuat, la ora 12, cu o expoziţie de lucrări realizate de elevi pe tema „Ce ştiu eu despre Revoluţia din 1989”.

Tinerii care s-au născut între 15 şi 22 decembrie 1989, iar anul acesta, odată cu Revoluţia, devin majori, au fost invitaţi la Operă, de la ora 15. Adolescenţii au primit o diplomă. Dintre cei 150 de tineri născuţi în timpul Revoluţiei, mai puţin de jumătate au răspuns apelului. Lorent Albert Fliţ s-a născut în 22 decembrie 1989.

„Mi-a povestit mama cum a început Revoluţia. Ea a născut la termen, chiar în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Bunicilor mei le era foarte greu să ajungă la ea la spital cu mâncare”, ne-a spus elevul Colegiului Bănăţean. Lorent este de părere că „poate nu ar fi fost atâta libertate dacă nu era Revoluţia”. Alţi doi tineri născuţi în decembrie 1989 sunt Cerasela Slimac şi Bogdan Copcea.

Cei doi sunt elevi de clasă la Liceul Pedagogic. Cerasela s-a născut în 15 decembrie 1989, iar Bogdan, trei zile mai târziu. „Părinţii noştri erau foarte tineri când ne-au avut pe noi. Lucrau deja, iar tata mi-a spus că cel mai greu i-a fost să o ducă pe mama la maternitate. Nu pot să-mi imaginez viaţa fără Revoluţie, cred că era mult mai dificilă”, ne-a spus Bogdan. După ce au primit diplomele, tinerii au luat parte la un spectacol prezentat de Palatul Copiilor.

La ora 16, a fost împărţită la Catedrală lumina de la Bethleem. „Această lumină am vrea să o păstrăm mereu în conştiinţa noastră, dar să o transmitem şi semenilor. V-o împărtăşim şi dumneavoastră, rugându-vă să o transmiteţi celor din preajma dumneavoastră. Să fie lumină!”, a declarat Mitropolitul Banatului, Î.P.S. Nicolae Corneanu. Lumina de la Bethleem a fost dusă de copii în Piaţa Operei, unde au fost aprinse zeci de candele.

Diana Lupulescu3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor