Revolta s-a liniştit

Violenţe la Budapesta
Violenţe la Budapesta
Revolta de la Budapesta s-a transformat într-o manifestaţie paşnică. 300 de oameni sunt şi acum adunaţi în faţa parlamentului maghiar, cu steaguri şi pancarte.

Demonstranţii sunt însă tăcuţi, nimeni nu scandează nimic. Confruntări violente au izbucnit noaptea trecută între forţele de ordine şi mii de protestatari furioşi, care au cerut demisia premierului Gyurcsany. Potrivit poliţiei, peste 150 de oameni au fost răniţi în confruntări, dintre care 102 de poliţişti şi 50 de protestatari. Consulul României la Budapesta, Marian Ursuţ, a declarat că niciun român nu a solicitat asistenţa Consulatului din capitala ungară, în urma manifestaţiilor din noaptea de luni din capitala ungară. Oficialul român a mai spus că, în prezent, situaţia este stabilă, însă că atmosfera este de un calm aparent.

Printre demonstranţii din faţa legislativului maghiar sunt şi zeci de parlamentari. Cu toţii au format un cerc imens, înconjurând clădirea parlamentului şi au adus un sicriu acoperit cu o pânză neagră pe care scria: “Vom îngropa guvernul Gyurcsany”. Pe de altă parte, ministrul de Justiţie a anunţat convocarea Consiliului naţional de Securitate pentru marţi la ora 9.00 (10.00 ora României).

Şeful executivului de la Budapesta a declarat că nu va demisiona şi a anunţat un proiect legislativ prin care să interzică manifestaţiile spontane. Revolta a început, ieri dimineaţă, când sute de manifestanţi de dreapta s-au adunat în faţa Parlamentului de la Budapesta pentru a cere demisia premierului Gyurcsany.

Protestele, declanşate de minciunile admise de guvern în campania electorală, au fost cele mai violente care au avut loc în capitala Ungariei de la căderea comunismului. În cursul serii trecute, FIDESZ, principalul partid de opoziţie, i-a asigurat pe protestatari de întreaga sa solidaritate. În scurt timp, numărul protestatarilor a ajuns la 10 mii. Toţi cereau demisia premierului şi s-au deplasat spre clădirea canalului public de televiziune unde au incendiat mai multe spaţii din interior.

Manifestanţii au aruncat cu sticle şi pietre de caldarâm către poliţişti. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, pentru a-i opri să pătrundă în clădirea televiziunii publice. Două persoane au fost rănite şi cel puţin o maşină a fost incendiată. Demonstranţii strigau ’56”, în memoria revoluţiei maghiare din 1956, împotriva regimului de ocupaţie sovietic. De asemenea, protestatarii au profanat memorialul dedicat soldaţilor sovietici care au luptat pentru eliberarea Budapestei de sub regimul nazist în 1945. Apoi, demonstranţii s-au deplasat spre clădirea canalului public de televiziune şi au încercat să o incendieze.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi un tun cu apă pentru a-i opri să intre în clădire. N-a reuşit, iar manifestanţii au intrat în cele din urmă în imobil, cu intenţia de a citi o declaraţie în care cereau demisia premierului. Poliţişti de pe întregul teritoriu al Ungariei au fost mobilizaţi pentru a ajuta la menţinerea sub control a manifestaţiilor din capitala ungară.

Superiori numeric, protestatarii au fost foarte greu de stăpânit de către forţele de ordine, care au reuşit să controleze situaţia de la televiziunea publică abia în jurul orei 03:00, în această dimineaţă.

Protestele au fost provocate de declaraţiile premierului Gyurcsany, care a recunoscut că a minţit în ceea ce priveşte realizările guvernului său în campania electorală, înaintea alegerilor legislative din aprilie. Aceste declaraţii făcute de şeful executivului de la Budapesta, într-un discurs înregistrat adresat membrilor Partidului Socialist, au ajuns în presă. Gyurcsany a declarat că tot ce a făcut guvernul său a fost să rămână la putere.

Este pentru prima oară de la sfârşitul anilor ’80 când Budapesta se confruntă cu astfel de incidente violente. În timp ce Partidul Socialist şi-a sprijinit premierul, care se confruntă cu cea mai gravă criză de la venirea sa la putere, în 2004, preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a declarat că Gyurcsany a generat o criză morală, iar partidele de opoziţie sunt de părere că premierul ar trebui să plece. De altfel, opoziţia formată din coaliţia de dreapta FIDESZ a anunţat că va boicota lucrările de astăzi ale parlamentului.

Opinia publică din Ungaria este, în acest moment, divizată. 47% dintre cetăţeni consideră că premierul Gyurcsany ar trebui să rămână la putere, în timp ce 43% cred că acesta ar trebui să se retragă. După căderea comunismului în 1989, actualul guvern este singurul care a rămas la putere pentru un al doilea mandat consecutiv. În urmă cu două zile presa de la Budapesta a dat publicităţii înregistrarea compromiţătoare, în care premierul Gyurcsany descrie modul lamentabil în care a fost condusă ţara în perioada 2002-2006.

Această înregistrare audio, care cuprinde şi cuvinte ce nu pot fi reproduse, a fost difuzată de televiziunile şi radiourile maghiare. Ea cuprinde un fragment de discurs al premierului de la o întâlnire din 26 mai 2006 a Partidului Socialist Maghiar. Printre altele, Gyurcsány a vorbit membrilor din conducerea partidului despre modul în care guvernarea 2002-2006 a condus destinele Ungariei.

“În Europa, o asemenea prostie nu a mai făcut nicio ţară. Este clar că am minţit în ultimii un an jumate, doi ani. Este clar că ceea ce am spus nu a fost adevărat. Dacă trebuie să dăm socoteală ţării cu ceea ce am făcut în ultimii patru ani, atunci ce spunem?”, afirmă Ferenc Gyurcsany în înregistrare.

Premierul îşi exprima, astfel, părerea că guvernarea din perioada 2002-2006 nu a adus nimic bun Ungariei şi performanţa guvernanţilor socialişti şi liberali este egală cu zero, singurul lucru cu care se pot lăuda fiind faptul că au reuşit să se redreseze pe ultima sută de metri, înainte de alegerile din 2006. Întâlnirea a avut loc la scurt timp după ce partidul său câştigase alegerile generale din Ungaria, din aprilie anul acesta. Întrebat despre autenticitatea înregistrării, Gyurcsany a declarat că “Există momente când pe om îl ia valul!”

Coaliţia de centru-stânga la legislativele din Ungaria a înregistrat, în aprilie, o victorie istorică. Blocul politic format de socialişti şi liberali, în frunte cu premierul Gyurcsany, a câştigat alegerile cu un avans confortabil faţă de reprezentanţii dreptei. Astel, coaliţia de stânga a obţinut două treimi din totalul de 386 de locuri în parlamentul de la Budapesta. Succesul din aprilie al coaliţiei conduse de Gyurcsany a fost cu atât mai răsunător, cu cât a fost pentru prima oară din 1990 când un guvern din Ungaria a câştigat al doilea mandat succesiv.

În timpul sărbătoririi victoriei, Gyurcsany l-a citat pe liderul american John Kennedy şi i-a invitat pe cetăţeni să muncească pentru binele ţării. “Important nu este să se ştie ce poate face Ungaria pentru voi, ci ce putem noi să dăm naţiunii”, a spus liderul coaliţiei de stânga, parafrazându-l pe preşedintele american.

“Ceea ce noi am câştigat, nu este puterea, ci responsabilitatea şi munca”, a adăugat Gyurcsany. În timpul campaniei electorale, actualul premier de la Budapesta s-a angajat să apere pacea şi securitatea concetăţenilor săi şi să îmbunătăţească economia Ungariei. În vârstă de 44 de ani, Ferenc Gyurcsany a ajuns la putere în septembrie 2004, după plecarea lui Peter Medgyessy, care nu şi-a putut încheia mandatul de patru ani, pentru că a primit un vot de neîncredere din partea parlamentului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor