Avem, pentru dumneavoastră, câteva rețete cu preparate de Paști pe care le puteți găti pentru familie și prieteni, de la cotlete de miel până la ouă coapte în șuncă presată ori tartă cu mousse de ciocolată și căpșuni.
Cotlete de miel cu mentă, chili și cartofi noi
Pentru 2 porții avem nevoie de:
· 8 cotlete de miel degresate
· 3 linguri ulei de măsline
· 1 vârf cuțit sare de mare
· 1 vârf cuțit chili
· 1 vârf cuțit mentă uscată sfărâmată bine
· 1/2 kg cartofi noi mici
· o mână de rucola
· 2-3 fire pătrunjel verde tocat mărunt
Luăm un platou mare. Punem pe platou uleiul de măsline, sarea, menta și chilli.
Luăm un cotlet de miel și amestecăm bine uleiul. Așezăm cotletele pe platou într-un strat. Le presăm ușor, apoi le întoarcem ca să le ungem cu ulei și pe partea cealaltă. Le lăsăm la marinat 15 minute.
Încingem o tigaie în care să aibă loc toate cotletele. Așezăm carnea în tigaia încinsă și prăjim 5-6 minute la foc mediu, nu foarte puternic, până s-au rumenit, apoi le întoarcem și le mai prăjim încă 3-4 minute pe cealaltă parte. Timpul variază în funcție de cât de groase sunt cotletele.
Între timp, punem cartofii noi într-o cratiță în apă cu sare. Fierbem 4 minute, cât să se frăgezească. Aranjăm rucola pe un platou. Peste aceasta vom pune cotletele de miel. În uleiul rămas de la carne, rumenim cartofii scurși de apă. Îi așezăm când sunt gata printre cotletele de miel și presărăm pătrunjelul verde.
Pulpă de curcan la cuptor cu sos de vin şi tarhon
Ingediente:
· 1 pulpă curcan
· 1 ceapă roșie (sau albă)
· ½ lămâie feliată
· 2 lingurițe de tarhon uscat
· 200 ml vin alb sec
· sare
· piper
· 1 cub mic de unt
· 6 roșii cherry (sau mai multe)
Se încălzeşte cuptorul la 180° C. Așezăm feliile de ceapă și de lămâie pe fundul unui vas termorezistent. Asezonăm pulpa de curcan cu sare, piper și 1 linguriță tarhon uscat. Încercam să băgăm sub piele câteva bucățele de unt. Punem carnea peste ceapă și lămâie și presărăm restul de tarhon.
Turnăm vinul în vas, acoperim cu folie de aluminiu și dăm la cuptor 70 de minute. După 25 de minute scoatem și întoarcem pulpa. După alte 25 de minute, adăugăm roșiile cherry și îndepărtăm folia de aluminiu. Vom coace încă 20 de minute pentru a se rumeni frumos.
Scoatem din cuptor și lăsăm friptura să se odihnească 10 minute, acoperind vasul cu folie de aluminiu. Servim cu o salată sau altă garnitură.
Quiche cu leurdă și brânză
Aluat:
· 300 g făină albă
· 150 g unt gras 82%
· 2 ouă mici sau unul mare
· 1/2 linguriță sare
Umplutură:
· 3 ouă
· 3 linguri smântână grasă, acră
· 2 fire ceapă verde
· 1 legătură leurdă
· 1 legătură mărar
· 1 legătură pătrunjel
· 300 g brânză sărată
· piper
Pregătire aluat:
Într-un bol punem făina și sarea. Adăugăm untul rece tăiat cuburi mici și frământăm cu vârful degetelor până obținem o compoziție nisipoasă. Adăugăm ouăle bătute ușor și omogenizăm aluatul într-o bilă.
Dăm la rece 30 de minute (sau 10-15 la congelator). Scoatem aluatul, îl întindem într-o foaie subțire și îl așezăm într-o tavă de 20-22 cm în diametru. Tăiem surplusul și înțepăm din loc în loc. Punem din nou la rece pentru 30 de minute. Încingem cuptorul la 180˚C și coacem crusta în orb pentru 10-12 minute (fără umplutură)
Umplutură:
Într-un bol combinăm ouăle, brânza rasă, smântâna și verdețurile tocate. Amestecăm și asezonăm cu piper. Mutăm umplutura în crustă și mai coacem 30-40 de minute la 180˚C. Scoatem din cuptor și lăsăm la răcit înainte de a scoate tarta din tavă.
Ouă coapte în șuncă presată
Ingrediente 4 bucăți:
· 4 ouă mici
· 8 felii șuncă presată
· 1 fir pătrunjel
· sare
· piper
Încălzim cuptorul la 200˚C pe funcția grill (dacă aveți cuptor obișnuit, încălziți-l la o temperatură cât mai ridicată). Luăm o tavă de brioșe și în 4 găuri așezăm câte 2 felii de șuncă presată, astfel încât să îmbrăcăm pereții formei cu feliile de șuncă. Spargem câte 1 ou în mijloc, peste șunca presată, presărăm puțin piper, sare și pătrunjel. Coacem 10-12 minute (pentru cei care au cuptor obișnuit s-ar putea să fie nevoie de mai mult timp), până se rumenește șunca, iar oul se încheagă. Le scoatem din tavă și le mâncăm calde.
Puteți folosi orice fel de mezel (bacon, șunculiță țărănească), puteți presăra cașcaval peste ouă sau brânză, măsline, ciuperci feliate, ardei roșu tăiat subțire etc. Rezultatul va fi excelent.
Mini tarte cu roșii cherry și mozzarella
Din ingredientele de mai jos vom obține 9 mini tarte.
Aluat:
· 100 g făină albă
· 50 g unt
· 1 vârf sare
· 1-2 linguri apă rece
Umplutură:
· 5 roșii cherry
· 5 baby mozzarella (sau mozzarella tăiată în cuburi)
· 1 ou
· 50 ml smântână pentru gătit
· 1-2 fire oregano proaspăt
· piper
· sare
Facem aluatul amestecând toate ingredientele și îl frământăm până se leagă bine. Luăm o tavă de brioșe și încălzim cuptorul la 180˚C. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Cu o formă rotundă mai mare decât formele de brioșe, decupăm din aluat cercuri și le punem în tava de brioșe. Cu degetele presăm și ridicăm aluatul pe pereții formelor. Înțepăm cu furculița și coacem 10 minute.
Batem oul cu smântâna, sare, piper și câteva frunze tocate de oregano. Scoatem tava din cuptor și în fiecare formă punem jumătate de baby mozzarella, 1-2 linguri de amestec cu ou și smântână, iar deasupra câte jumătate de roșie cherry și câteva frunzulițe de oregano. Coacem cam 15 minute până se încheagă oul.
Tartă frangipane cu pere poșate
Ingrediente aluat:
· 200 g făină
· 40 g zahăr pudră
· 1 praf sare
· 100 g unt rece
· 1 ou mic
Cremă frangipane:
. 50 g migdale măcinate
· 80 g unt moale
· 1 ou
· 1 lingură făină
· 80 g zahăr
· 1 linguriță vanilie/rom/coniac
Pere poșate:
· 3 pere medii, ferme, curățate de coajă
· 200 g zahăr
· sucul de la 1/2 lămâie
· 600 ml apă
Pregătim crema: mixăm untul moale împreună cu zahărul și migdalele, apoi adăugăm oul, făina și romul/vanilia. Dăm la rece până pregătim restul ingredientelor.
Pregătim aluatul: într-un bol amestecăm zahărul, făina, sarea și untul tăiat cuburi mici. Frecăm cu degetele până devine ca pesmetul, apoi adăugăm oul și frământăm până se leagă într-o bilă.
Întindem o foaie rotundă mai mare decât diametrul tăvii și îl punem într-o tavă de 20 cm diametru, pe hârtie de copt. Aluatul trebuie să îmbrace și pereții tăvii. Înțepăm din loc în loc și îl dăm la rece 20 de minute.
Perele poșate: punem la fiert într-o cratiță apa, zahărul, lămâia, iar când clocotește, adăugăm perele. Le fierbem până ce un cuțit intră ușor în acestea. Le lăsăm la răcit.
Încingem cuptorul la 200˚C și coacem aluatul în orb 12-15 minute până devine auriu.
Scoatem tava din cuptor și adăugăm crema în crusta de aluat. Scurgem perele de sirop, le tăiem în jumătăți și îndepărtăm sâmburii. Fiecare jumătate de pară o feliem subțire și le așezăm peste crema frangipane.
Dăm la cuptor la 180˚C pentru 50-55 de minute, sau până ce tarta s-a rumenit ușor și trece testul cu scobitoarea. După ce s-a răcit, o scoatem din tavă pe un platou.
Tartă cu mousse de ciocolată și căpșuni (fără coacere)
Ingrediente crustă:
· 100 g biscuiți simpli
· 60 g unt topit
Umplutură:
· 100 g ciocolată neagră
· 1 linguriță lichior migdale (sau alt alcool preferat -rom, coniac, lichior de cafea etc.)
· 100 ml frișcă
· 10-12 căpșuni (sau alte fructe)
· câțiva fulgi de migdale (sau migdale tocate/alune/nuci)
Pregătim o tavă dreptunghiulară în care punem o foaie de hârtie de copt, dacă aceasta nu are fundul detașabil, pentru a o putea scoate ușor la final.
Într-un robot măcinăm fin biscuiții apoi îi amestecăm cu untul topit. Turnăm în tava pregătită și cu dosul unei linguri nivelăm biscuiții.
Topim ciocolata pe baine-marie. Batem frișca tare, adăugăm lichiorul de migdale apoi o încorporăm în ciocolata topită. Turnăm în tavă și nivelăm. Aranjăm căpșunile, presărăm fulgii de migdale și dăm la rece pentru 2-3 ore sau peste noapte.
Scoatem tarta din tavă, îndepărtăm hârtia de copt, o așezăm pe un platou și o tăiem felii cu un cuțit bine ascuțit. Extrem de simplu de făcut și este foarte, foarte light, aerată, gustoasă. O păstrăm la frigider și o mâncăm în cel mult 2 zile (dacă mai rămâine).
Baigli cu mac
Pentru aluat:
· 400 g făină albă
· 1 plic drojdie uscată/ 1 cub drojdie proaspătă
· 50 ml lapte cald
· 100 g unt
· o lingură smântână fermentată
· 2 linguri untură de porc
· 1 gălbenuş
· 1 linguriţă sare
· 50 g zahăr
· coaja rasă fin de la 1 lămâie
Pentru umplutura cu mac:
· 400 g mac
· 150 ml lapte
· 150 g zahăr
· 1 linguriță esență vanilie
· un albuş
Pentru uns:
· 1 gălbenuș
· două linguri de lapte
Facem maiaua. Punem într-un bol mic laptele, drojdia, 1 lingură de zahăr, 1 lingură de făină și amestecăm bine. Lăsăm la crescut 10 minute. Între timp, punem într-un bol mare toate celelalte ingrediente pentru aluat: făina, zahărul, untura, gălbenușul, sarea, untul, smântâna, coaja de lămâie. Adăugăm și maiaua și frământăm bine până toate ingredientele s-au amestecat și am obținut un aluat care nu se mai lipește de mâini. Acoperim vasul cu un prosop și lăsăm la crescut cel puțin o oră. Aluatul nu va crește foarte mult, dar când veți punem mâna pe el o să observați că este foarte fraged.
Facem umplutura de mac între timp: punem laptele și zahărul pe foc într-o oală mică. Când s-a topit zahărul adăugăm macul și mai fierbem 2-3 minute. Lăsăm la răcit complet, apoi batem albușul spumă și îl adăugăm peste mac, amestecând ușor.
Împărțim aluatul în două bucăți egale și întindem 2 foi subțiri, pe o suprafață înfăinată bine. Lucrați aluatul cu grijă, se poate rupe destul de ușor. Ungem cu mac fiecare aluat.
Rulăm pe lățime și punem baigli în tavă pe hârtie de copt, ungem cu gălbenușul de ou amestecat cu lapte și coacem la 180˚C cam 25 de minute, până s-au rumenit frumos. Scoatem din cuptor și lăsăm la răcit. Se vor crăpa deasupra pentru că aluatul este subțire și foarte fraged.
Citiți principiile noastre de moderare aici!