Restricţii pe piaţa muncii pentru lucrătorii din import

Reactualizat la:
1Comentariu
Restricţii pe piaţa muncii pentru lucrătorii din import
Guvernul pregăteşte o serie de măsuri care să limiteze accesul străinilor pe piaţa muncii din România. Totodată, Executivul va elabora un plan care să sprijine reîntoarcerea căpşunarilor.

Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse propune, pentru anul acesta, doar 10.000 de autorizatii de munca pentru strainii care vor sa munceasca în România. Astfel, potrivit unui proiect de act normativ, publicat recent, pe pagina de internet a ministerului, cetatenii din alte tari care vor vrea sa munceasca in Romania vor avea la dispozitie cu 2.000 de autorizatii mai putin fata de anul trecut.

Mai mult, proiectul prevede si faptul ca Ministerul Muncii poate elabora programe speciale in ceea ce priveste facilitarea sau restrângerea, dupa caz, a accesului anumitor categorii profesionale de straini, în functie de cerintele de pe piata muncii din tara noastra. Proiectul mai stabileste si faptul ca autorizatiile de munca prevazute în acorduri, conventii sau întelegeri bilaterale încheiate de România cu alte state nu sunt incluse în acest numar.

De asemenea, autorizatiile de munca ce vor fi eliberate în anul 2008, precum si autorizatiile de munca eliberate anterior intrarii în vigoare a prezentei hotarâri pot fi prelungite în conditiile prevazute de lege. Totodata, în situatia în care numarul cererilor pentru eliberarea de noi autorizatii de munca este mai mare decât numarul stabilit prin actul normativ, acesta poate fi suplimentat prin hotarâre de Guvern, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea MMFES.

Romånia isi vrea angajatii inapoi
Reducerea numarului de permise de munca pentru cetatenii straini, fata de anul anterior, reprezinta, potrivit notei de fundament a proiectului, una dintre incercarile autoritatilor de a rezolva criza fortei de munca din Romania. La fel de adevarat este insa si faptul ca din permisele aprobate în 2007, respectiv 12.000, s-au acordat mai putin de jumatate.

Pentru rezolvarea crizei acute de muncitori din Romania, Guvernul elaboreaza un plan de masuri privind reîntoarcerea lucratorilor români din strainatate si mentinerea acestora pe piata interna. Pana cand acesta va prinde contur, Romania va fi nevoita sa apeleze la forta de munca straina.

Potrivit datelor de la Oficiul Român pentru Imigrari, aproape 5.000 de cetateni extracomunitari au primit drept de munca în România, în 2007, principalele tari de provenienta ale muncitorilor straini fiind Turcia (813), Republica Moldova (278) si China (246), iar domeniile în care s-au angajat cu preponderenta au fost constructii, productie, servicii sau comert.

Numarul strainilor care lucreaza, atât legal, cât si ilegal, este aproape dublu, însa, potrivit secretarului general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, care estima în decembrie ca aproximativ 8.000 de lucratori extracomunitari au intrat în România de la începutul lui 2007 din China, Pakistan sau Vietnam. Acest numar este departe de a se apropia de cel al conationalilor care prefera sa paraseasca Romania.

Statisticile oficiale arata ca aproape trei milioane si jumatate de oameni muncesc acum peste granita. Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, si dupa intrarea Romånei in UE, s-a mentinut tendinta ca majoritatea lucratorilor romani sa se angajeze in domeniul agricol, gastronomic sau in constructii.
Sursa: Gardianul1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor