Reguli noi in cimitire: 3 paznici non-stop, uniforme curate pentru gropari si amenzi drastice pentru firmele care le intretin

De Roxana Deaconescu
15Comentarii
Reguli noi in cimitire: 3 paznici non-stop, uniforme curate pentru gropari si amenzi drastice pentru firmele care le intretin
© Tion: Reguli noi in cimitire
Groparii vor trebui să poarte uniforme curate, inscripționate doar cu numele cimitirului, aprobate de primărie, iar în fiecare cimitir vor fi câte trei paznici, la orice oră! Acestea sunt doar câteva dintre noile reguli din cimitirele ce aparțin Primăriei Timișoara. Municipalitatea a pregătit documentația pentru noi licitații, urmând să încheie contracte noi pentru întreținerea cimitirelor umane de pe Calea Buziașului, Rusu Șirianu și Calea Șagului.

Firmele care vor administra în următorii cinci ani cimitirele umane din Timișoara riscă amenzi drastice dacă nu respectă normele impuse de lege. Primăria Timișoara a aliniat regulamentul pentru administrarea și funcționarea cimitirelor publice, vechi din 2013, cu Legea 102/2014 și HG 741/2016.

Modificările nu sunt foarte mari, dar sunt mai clare pentru viitoarele firme ce vor avea grijă de cimitirele orașului. Amenzile au crescut considerabil, groparii vor trebui să poarte uniforme inscripționate doar cu numele cimitirului, neapărat curate și aprobate de angajații primăriei, iar fiecare cimitir va trebui păzit non-stop de minimum trei oameni pe schimb, cu predarea schimbului pe bază de proces verbal, în regim de pază de 24 de ore, au decis, marți, consilierii locali.

Dacă nu vor găsi câte trei paznici în fiecare cimitir, polițiștii locali vor putea sancționa firmele responsabile cu amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Aceleași amenzi se aplică și dacă nu se face inventarierea anuală a locurilor de înhumare, iar pentru mizeria din cimitire ori pentru nerespectarea tarifelor se pot da sancțiuni cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei.

Între 5.000 și 7.000 de lei sunt amenzile dacă groparii participă la înmormântări fără echipament adecvat inscripționat doar cu numele cimitirului.

Recent, polițiștii locali au sancționat firmele care administrează cimitirele primăriei cu amenzi de doar 1.000 de lei, respectiv 2.500 de lei, după ce au găsit adevărate gropi de gunoi printre morminte.

Serviciile funerare, de curăţenie, lucrările şi bunurile necesare realizării serviciilor funerare în cimitirele aparţinând Primăriei Municipiului Timişoara au fost concesionate prin licitaţie publică societăților S.C. DenisAlex – Cimitirul Calea Lipovei, Cimitirul Stuparilor și Cimitirul Calea Şagului, S.C. G.O.D. Company – Cimitirul Rusu Şirianu şi S.C. ADH Matkons – Cimitirul Calea Buziaşului. Contractele pentru Calea Buziașului, Calea Șagului și Rusu Șirianu expiră în 15 mai 2018, iar celelalte în 2020.

Vechile contracte, încheiate din 2013, au fost valabile doar trei ani, conform caietului de sarcini aprobat de consilierii locali. Una dintre firme s-a trezit însă abia acum că legea spune că astfel de contracte se pot încheia pe cinci ani, așa că a decis să dea municipalitatea în judecată.

„Scrie, e adevărat, într-o prevedere legală, că astfel de contracte se fac pe cinci ani. Când s-au întocmit, însă, contractele, părțile au convenit să le facă pe trei ani. Juriștii din primărie spun că acordul părților nu intră în coliziune cu legea, dacă nu se prevede o durată mai mare decât cea indicată prin lege. Întrucât părțile implicate au convenit să se încheie pe trei ani, juriștii din primărie spun că e în regulă”, a explicat primarul Timișoarei.

Edilul-șef spune că noul regulament pentru cimitire va însemna o administrare mai bună și un mai bun control al primăriei.

„Contractele pe baza cărora s-a lucrat nu au fost suficient de protective pentru interesul public. Contractul actual va fi mult îmbunătățit față de cel precedent, cu multiple obligații pentru operatorul care administrează cimitirele, care altădată nu existau, plecând de la uniformă, pază non-stop, de a asigura corect întreținerea șamd, sunt o mulțime de prevederi de detaliu în acest sens. Sunt prevăzute penalități și Poliția Locală va fi cea care va inspecta cimitirele și va constata neregulile”, a conchis Nicolae Robu.

Documentația privind privind delegarea de gestiune prin concesiune a serviciului public privind prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreţinerii a cimitirelor umane situate pe Calea Buziaşului, Str. Rusu Şirianu şi Calea Şagului din Municipiul Timişoara a fost aprobată în unanimitate de consilierii locali, în ședința de marți.

Urmează acum ca reprezentanții primăriei să trimită actele către SEAP pentru lansarea licitației pentru găsirea unor societăți cu care să poată încheia noi contracte, ce vor fi valabile timp de cinci ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă doi ani și jumătate.

Aici puteți analiza documentația nouă, dar și noile tarife din cimitire!

Articole pe aceeași temă:

Oamenii legii au văzut în sfârșit mizeria din cimitirele orașului. Că tot au fost sărbătorile pascale, polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului și-au îndreptat privirea și spre cimitirele orașului, administrate de mai multe firme. Au dat și amenzi. Polițiștii locali spun că „re...15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor