Reguli mai stricte în privința reducerilor de preț

De Simona Albinaru
Reguli mai stricte în privința reducerilor de preț
Este introdusă obligația comercianților de a detalia evoluția prețurilor premergător aplicării unei reduceri.

Uniunea Europeană introduce noi reguli, mai stricte, pentru transparentizarea reducerilor de prețuri aplicate de operatorii economici la produsele și serviciile comercializate, reiese dintr-o directivă adoptată de Consiliul Uniunii Europene.

Pentru a proteja consumatorii, comercianții vor fi obligați să afișeze cel mai scăzut preț practicat la produse, pentru o perioadă de timp înainte de aplicarea reducerii de preț.

Reglementări

Directiva de completare și modificare a Directivei 98/6/CE privind protecția consumatorului prin indicarea prețurilor produselor oferite consumatorilor introduce articolul şase, cu cinci alineate. Astfel, orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț.

Prețul anterior înseamnă prețul cel mai scăzut practicat de comerciant pentru o perioadă de timp de cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea reducerii de preț.

Statele membre pot prevedea norme diferite pentru bunurile susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid.

Dacă produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, statele membre pot prevedea, de asemenea, o perioadă de timp mai scurtă decât cea menționată la alineatul 2.

Dacă reducerea de preț este majorată treptat, statele membre pot prevedea ca prețul anterior să fie considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț”.

Pe 1 mai 2018, Consiliul Concurenței anunța că în urma unei anchete privind comerțul electronic, a constatat că comercianții online nu respectă legislația în domeniu în cadrul campaniilor de reduceri.

Autoritatea de concurență a remarcat atunci că preţul la care se aplică reducerea, afişat de comercianţii online, este mai mare decât nivelul prevăzut de lege, pentru aproximativ 80% din produsele monitorizate.

Directiva trebuie transpusă în legislația națională în termen de doi ani de zile, iar măsurile de transpunere s-ar aplica la distanță de 6 luni. Legislația va deveni astfel obligatorie comercianților începând cu jumătatea anului 2022.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor