Reguli drastice în noul cod rutier

15Comentarii
noul cod rutier
noul cod rutier
Din septembrie, intră în vigoare noul Cod Rutier, ce se apropie, prin normele sale de legislaţia europeană. Ineditul documentului constă în introducerea sistemului de puncte de penalizare.

Din 21 septembrie legea rutieră va impune reguli mult mai dure, atât pentru şoferi, cât şi pentru pietoni. Legea prevede ca permisul de conducere, suspendat pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul a săvârşit contravenţii care cumuleaza 15 puncte de penalizare sau pe o perioadă de 60 de zile dacă acesta strânge, din nou, cel puţin 15 puncte în urmatoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, să nu mai poată fi recuperat decât după ce şoferii dau un examen de legislaţie.

Condiţiile în care se vor da puncte drept penalizare sunt următoarele: 2 puncte: nepurtarea centurii de siguranţă, depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum, respectiv pentru categoria din care face parte vehiculul condus, folosirea telefoanelor mobile la volan, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip “mâini libere”, nerespectarea obligaţiei de a folosi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei pe autostrăzi, drumuri expres şi pe drumuri naţionale europene; 3 puncte: depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise; 4 puncte: nerespectarea semnificaţiei indicatorului “STOP”, depăşirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise, conducerea unui autovehicul pe spaţiul destinat circulaţiei tramvaiului atunci când drumul public este prevăzut cu mai mult de o bandă pe sens, în afara căii de rulare a tramvaiului.

Alte şase 6 puncte vor fi date pentru depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise, nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor “Trecere la nivel cu o cale ferată simplă sau dublă, fără bariere” sau “Oprire”, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată, schimbarea direcţiei de mers prin viraj spre stânga, dacă se încalcă marcajul longitudinal continuu care separă sensurile de mers. O altă noutate este referitoare la pietoni. Dacă vor fi accidentaţi în urma traversării prin locuri nepermise, aceştia poartă întreaga răspundere asupra accidetării.

Sursa: Antena315Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor