Regele Mihai si Timisoara

De Adrian Panduru
3Comentarii
Regele Mihai si Timisoara
© Tion: Regele Mihai si Timisoara
Regele Mihai I al României a trecut la cele veșnice, marți, 5 decembrie, la reședința sa din Elveția, la 96 de ani. Regele Mihai a fost foarte legat de Timișoara, este cel care a ctitorit Catedrala Mitropolitană din urbea de pe Bega și a contribuit la zidirea ei și a înființat universități și instituții de cultură din oraș prin decret regal.

Declarată monument de artă pentru frumusețea și măreția ei, Catedrala Mitropolitană din Timișoara este una dintre cele mai reprezentative lăcașuri ortodoxe din Europa. Construcţia acesteia a început în anul 1936 prin sfinţirea pietrei fundamentale de către episcopul Andrei Magieru al Aradului. Au fost necesari cinci ani de muncă intensă până la ridicarea tuturor lucrărilor de arhitectură, suprafaţa construită cuprinzând 1.542 mp, iar volumul în jur de 50.000 mc, capacitatea fiind estimată la aproximativ 5.000 de credincioşi. În toamna anului 1946, după zece ani de efort, noul lăcaş al Domnului, împodobit cu cele mai bune şi mai alese opere aştepta solemnitatea târnosirii şi încredinţării cultului pentru care a fost destinat. A fost aleasă ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocşilor din Banat. La această mare procesiune a participat însuşi patriarhul Nicodim Munteanu, Regele Mihai I, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului şi reprezentanţi din toate colţurile pământului românesc. Arhitectura, pictura şi sculptura catedralei dezvăluie privirilor un tot unitar axat pe filonul tradiţiei artistice româneşti, dar înainte de toate reliefează talentul şi arta celor ce au trudit la înfrumuseţarea acestui măreţ locaş de cult. Lucrările de sculptură şi aurire sunt opera sculptorului Stefan Gajo şi au fost realizate în perioada 1944-1946. Pictura catedralei a fost realizată de reputatul artist plastic Anastase Demian, în aproximativ şase ani. Execuţia picturii s-a făcut în tehnici variate.

Din punct de vedere arhitectural, catedrala are ca model bisericile moldoveneşti din epoca lui Ştefan cel Mare, dar într-o concepţie amplificată, la alte proporţii. Catedrala se întinde pe o suprafaţă clădită de 1.542 mp, cu lungimea de 63 m, lăţimea de 32 m. Înălţimea totală a acesteia este de 90,5 m, volumetria situându-se în jur de 50.000 mc, iar suprafaţa accesibilă credincioşilor fiind de 1.084 mp. Capacitatea sfântului lăcaş este de aproximativ 5.000 de persoane.

În anul 1947, Regele Mihai a semnat actul de naștere al Filarmonicii Banatul din Timișoara.

În anul 1944, prin decret regal, a luat ființă Universitatea de Vest din Timișoara, iar în luna iulie a anului 1945 a fost înființată Universitatea de Științe Agricole. Din anul 2005, Universitatea de Științe Agricole poartă numele Regelui Mihai.

Universitatea de Vest din Timișoara cuprindea atunci și Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, unde se află și un bust al Regelui Mihai.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor