Regele Mihai I al Romaniei are statuie in fata UMF Timisoara

41Comentarii
Regele Mihai I al Romaniei are statuie in fata UMF Timisoara
La Timişoara a fost dezvelită, miercuri, o statuie care îl înfăţişează pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Bustul, realizat de regretatul sculptor Peter Jecza, a fost amplasat în faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din oraşul de pe Bega.

Zeci de persoane au asistat, miercuri dimineaţa, pe ploaie, la dezvelirea bustului Regelui Mihai I, în faţa UMF: oficialităţi, oameni de cultură şi din lumea medicinei, persoane de vârsta a treia şi studenţi. Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, Ştefan Drăgulescu, le-a vorbit celor prezenţi despre Majestatea Sa Regele Mihai I al României, despre viaţa, faptele şi meritele sale.

După lunga prezentarea a lui Drăgulescu, un sobor de preoţi a ţinut o slujbă de sfinţire, iar apoi a ţinut o scurtă cuvântare Principele Radu, care a afirmat că bustul Regelui Mihai I nu a fost amplasat în faţa universităţii din monarhism, ci se datorează altor două valori cărora Regele şi-a închinat întreaga viaţă – libertate şi slujirea statalităţii. Primarul Gheorghe Ciuhandu a amintit că Regele Mihai I al României este şi cetăţean de onoare al Timişoarei şi a afirmat că este prezent la dezvelirea statuii „pentru a aduce gratitudinea oraşului”.

Un grup de studenţi de la Teologie a cântat Imnul Naţional, iar în încheierea manifestării „Trăiască Regele”.

„Iniţiativa amplasării acestui bust a plecat de la ideea şi realitatea că Regele Mihai I al României este ctitorul Universităţii de Vest din Timişoara, prin semnarea decretului regal nr. 660 din 1944, iar prima facultate care a funcţionat începând din martie 1945 în cadrul universităţii a fost Facultatea de Medicină. În următorii ani a luat fiinţa Universitatea de Medicină, dar prima facultate în cadrul Universităţii de Vest a fost Facultatea de Medicină”, a explicat Drăgulescu.

Pe soclul statuii din faţa UMF Timişoara stă scris „Regele Mihai I/ 1927-1930/ 1940-1947/ Universitatea noastră a luat fiinţă cu nădejdea că ea va dăinui şi va aduce învăţătură multor generaţii de români”.41Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor