Refuză să meargă la medic

O mare parte dintre femeile însărcinate care trăiesc în mediul rural refuză să-şi facă controale în primul trimestru al sarcinii.

Luând în calcul nivelul de dezvoltare al judeţului nostru, se poate spune că Aradul se situează la un nivel ridicat al ratei mortalităţii infantile, chiar dacă cifrele sunt mai mici decât cele înregistrate la nivel naţional.

În 2005, din cele câteva mii de nou-născuţi, 31 au murit. Specialiştii susţin că explicaţia pentru creşterea numărului deceselor în rândul nou-născuţilor este legată de proporţia femeilor care nu apelează la controale prenatale. Statisticile arată că femeile din mediul urban încep îngrijirea prenatală mai repede decât cele din mediul rural, acest lucru datorându-se accesului rapid la informaţii şi a accesibilităţii serviciilor sanitare în cazul primei categorii de femei.

Lipsa îngrijirii prenatale poate avea consecinţe grave, acestea fiind legate atât de făt cât şi de mame. Printre acestea se numără întârzierea în depistarea unor afecţiuni sau anomalii congenitale grave ale fătului. Cele mai multe cauze ale decesului copiilor sub 5 ani sunt afecţiunile respiratorii, tumorile şi malformaţiile congenitale.
Regulament de plasare a anunturilor