Reformă sanitară cu paşi siguri

1Comentariu
ORADEA – Deşi a trecut prin procesul restructurării şi a tuturor schimbărilor impuse de reforma sanitară, Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea tinde să devină prima unitate spitalicească orădeană care va atinge standardele europene.

Dat ca exemplu pozitiv şi de către prefectul Ilie Bolojan, spitalul se află acum în plină perioadă de reamenajare. „În primul rând dorim să schimbăm toată tâmplăria veche cu una din termopan, lucrare pe care am început-o încă din toamna anului trecut, pe vremea când la conducerea spitalului se afla dr. Laviniu Popa.

Cât priveşte laboratorul de analize – la a cărui amenajare a contribuit în totalitate Primăria Oradea – acesta va fi inaugurat şi dat în folosinţă la finele lunii ianuarie, anul viitor”, susţine ec. Dacian Foncea, managerul spitalului. Dotarea acestui laborator s-a făcut prin resurse proprii, reuşindu-se să se achiziţioneze un automat de hematologie.

„Pe lângă acest automat se află în curs de achiziţionare şi un automat de biochimie. Sunt nişte achiziţii foarte importante, având în vedere că din anii ’70 nu s-au mai făcut dotări de laborator”, precizează ec. Foncea.

Strategii financiare

„Dacă nu vom reuşi să oferim condiţii hoteliere adecvate mai bine ne lăsăm de spital”, îşi spune cu convingere managerul Dacian Foncea care doreşte să obţină cât de curând acreditarea unităţii spitaliceşti.

„Urmărim îmbunătăţirea condiţiilor hoteliere dar şi calitatea actului medical. În prezent avem asigurate 4 miliarde de lei vechi pentru medicamentele adecvate patologiei”, afirmă ec. Foncea. La ora actuală întreg spitalul este cuprins de febra lucrărilor.

„Avem trei echipe care lucrează în spital:una izolează în jurul uşilor şi ferestrelor, cealaltă schimbă instalaţiile electrice şi una se ocupă cu igienizarea. Urmează să mai vină o echipă pentru montarea tarchetului”, precizează ec. Foncea. Astfel s-au desfăşurat lucrările şi la Pavilionul IV, unde s-a mutat secţia de Pediatrie.

„Lucrările la acest pavilion au costat 1,6 miliarde de lei şi au durat o lună şi jumătate. Banii au fost din resurse proprii. Secţia a fost mutată de pe strada Miron Pompiliu, unde funcţiona într-o clădire insalubră, acolo urmând să se amenajeze sediul pentru Inspecţia Sanitară de Stat. Reducând efectivul de paturi de la 45 la 14, această secţie este dotată acum conform standardelor europene şi îşi justifică eficacitatea”, conchide ec. Foncea.

Cabinet de somnologie

Deşi municipalitatea susţinea la un moment dat că Dispensarul TBC situat în apropierea Hotelului Continetal va fi mutat, ec. Foncea susţine că nu ştie nimic. „Ar fi bine să fie aici pentru că avem şi teren aferent unde să-l amenajăm. Acolo funcţionează şi ambulatoriul de specialitate. Dacă le-am avea aici, ambulatoriul ar fi un filtru pentru internări”, conchide ec. Foncea.

Planurile managerului nu se opresc însă aici. Cum 1 ianuarie ne integrează în marea familie europeană, tehnicile aplicate în spital se vor europeniza şi ele. Ec. Dacian Foncea intenţionează să dezvolte în incinta unităţii sanitare pe care o conduce un cabinet de somnologie pentru cei care suferă de insomnii dar şi un cabinet antitutun.

Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor