Referendum la Ciacova. Oamenii decid, prin vot, daca orasul lor va redeveni comuna

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
4Comentarii
Referendum la Ciacova. Oamenii decid, prin vot, daca orasul lor va redeveni comuna
© Tion: Referendum la Ciacova. Oamenii decid, prin vot, daca orasul lor va redeveni comuna
Locuitorii din Ciacova sunt chemați în fața urnelor. Duminică, 9 octombrie, aceștia sunt întrebați, în mod oficial, dacă vor ca orașul lor să redevină comună. La Ciacova are loc, duminică, referendum, iar locuitorii orașului care a fost comună și vrea să se întoarcă la vechiul statut sunt chemați la urne pentru a-și exprima opțiunea.

Motivul referendumului este simplu – impozitele mari de la oraș. Consilierii locali au cerut organizarea referendumului pentru ca orașul lor să redevină comună. Au cerut acest lucru din cauza taxelor deosebit de mari, în special cele referitoare la terenurile din interiorul localității. Impozitele de la sat la oraș diferă cu aproximativ 300 la sută în unele cazuri, iar acolo unde suprafața de teren este mare acest lucru se simte. Prin urmare, consilierii locali au cerut organizarea unui referendum pentru ca orașul să revină la statutul de comună. Acest lucru a fost aprobat de Instituția Prefectului și s-a stabilit referendumul pe 9 octombrie. Pentru ca referendumul să fie luat în seamă trebuie ca locuitorii Ciacovei să se prezinte la urne în proporție de 30 la sută (este vorba de alegătorii cu drept de vot, înscriși în listele electorale permanente) și să fie în favoarea revenirii la statutul de comună 50 la sută plus 1 dintre cei care vin să-și exprime opțiunea.

Localitatea cu peste 5.000 de locuitori a devenit oraș în anul 2004, iar acum vrea să se întoarcă la vechea titulatură de comună. Ciacova, cu cele patru localități aparținătoare, are 5.345 locuitori. Dintre aceștia, 4.305 sunt cu drept de vot, prin urmare sunt așteptați la urne. Locuitorii orașului sunt așteptați la cele șase secții de votare (două în Ciacova și patru în localitățile aparținătoare) între orele 7 și 23.

Prin noul Cod Fiscal a crescut foarte mult impozitul pe terenul intravilan (din interiorul orașelor), dacă suprafața acestuia depășește 400 de metri pătrați. La Ciacova, dar și în alte orașe, foste comune, oameni au curți de peste o mie de metri pătrați, chiar 2.000 – 3.000 de metri pătrați, deci achită impozite foarte mari. Impozitul scade însă de trei ori dacă este vorba de comună și nu de oraș.

UPDATE. Prezență scăzută la urne a locuitorilor din Ciacova

La Ciacova s-au prezentat în fața urnelor 142 de persoane din 4.305, câte sunt pe listele electorale permanente, până la ora 13. Conform legii, pentru a fi validat referendumul trebuie ca 30 la sută din alegătorii de pe listele electorale să se prezinte la vot. Dacă această prezență este „îndeplinită”, 25 la sută trebuie să fie voturi valide, respectiv voturi valabil exprimate. Pentru ca Ciacova să redevină comună, după îndeplinirea celor două condiții trebuie ca 50 la sută plus 1 dintre cei care au votat să-și exprime opțiunea în favoarea acestui demers.

UPDATE 2. Prezența la urne la Ciacova rămâne tot redusă

În urma centralizării făcute de către Biroul Electoral de Circumscripție rezultă că la ora 19 s-au prezentat la vot 490 de locuitori ai orașului care vrea să redevină comună dintr-un total de 4.305.

UPDATE 3. Referendumul de la Ciacova nu a fost validat – prea puțini locuitori au venit la vot

Și la închiderea urnelor prezența la urne a locuitorilor Ciacovei a rămas tot scăzută. Pentru ca referendumul să fie validat trebuia ca la urne să se prezinte 30 la sută din cei 4.305 alegători aflați pe listele electorale permanente. Nu a fost așa. Procentul de prezență, conform datelor oficiale, finale, a fost aproape de 15 la sută doar…

„Din 4305 alegători s-au prezentat 644, adică 14,96 la sută. Referendumul nu este valabil. Sunt 552 voturi pentru «DA», respectiv revenirea la statutul de comună, 88 voturi cu «NU» și patru voturi nule. Nu a fost niciun incident, niciun vot contestat”, a spus Cătălin Trăistaru, președintele Biroului Electoral de Circumscripție nr. 1 Ciacova.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor