Recviemul de Verdi, în centrul Timişoarei, la 20 de ani de la Revoluţie

5Comentarii
Recviemul de Verdi, în centrul Timişoarei, la 20 de ani de la Revoluţie
Împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 va fi marcată, la Timişoara, printr-un eveniment inedit: timişorenii vor putea asculta, în Piaţa Victoriei, Recviemul lui Giuseppe Verdi, iar muzica va fi intercalată cu texte citite de actori, despre cei care şi-au jertfit viaţa pentru libertate, şi imagini din acele zile.

Evenimentul, organizat de primărie, în colaborare cu Opera Naţională Română Timişoara şi Filarmonica Banatul, va avea loc în 18 decembrie şi va fi coordonat de Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena. Spectacolul este programat să aibă loc în faţa Operei, în Piaţa Victoriei din Timişoara, dar, în caz de vreme nefavorabilă, se va muta în interiorul Operei. „Recviemul de Verdi are şapte părţi şi noi încercăm ca între cele şapte părţi să intercalăm texte scurte, scrise de Viorel Marineasa, şi citite de actori. Vor cânta orchestrele reunite ale Operei Naţionale şi ale Filarmonicii Banatul, precum şi coruruile reunite ale celor două instituţii. Va fi, bineînţeles, şi un mare dirijor… Va fi o îmbinare a văzutului cu auzitul, o îmbinare a tuturor artelor”, a declarat Holender. În dreapta şi în stânga scenei din faţa Operei se vor proiecta filmări din zilele Revoluţiei, cu sprijinul TVR.

Scriitorul şi publicistul Viorel Marineasa se va ocupa de partea de text, bazându-se pe documentele existente la Memorialul Revoluţiei. „Am căutat să nu ma abat cu nicio iotă de la declaraţiile urmaşilor, de la ceea ce deţine arhiva Memorialului Revoluţiei, am făcut doar o chestiune de montaj – şi în proză există un soi de montaj al evenimentelor – şi am încercat să pun anumite accente pentru a arăta cum existenţa acestor oameni obişnuiţi, care ar fi putut trăi până în zilele noastre, s-a schimbat brusc în aceea zi, fatidică pentru ei, dar într-un fel eliberatoare pentru noi toţi”, a spus Marineasa.

Un eveniment pentru toţi timişorenii

Va fi un spectacol de aducere aminte şi de cinstire a memoriei acelora care şi-au pierdut viaţa pentru libertate în Decembrie 1989, au explicat organizatorii, care speră să strângă în centrul oraşului 50.000 de spectatori. La această reprezentaţie sunt invitaţi toţi timişorenii: „Nu există invitaţi, nu există rândul unu şi rândul zece, nimeni nu plăteşte nimic. Nu sunt scaune, nu se ţin cuvântări, nu vin politicienii din Bucureşti, şefi de state – dacă vom avea până atunci -, este o manifestare pentru timişoreni. Eu sper că tot Corso-ul va fi plin de oameni”, a adăugat Ioan Holender. Spectacolul va dura 120 de minute.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor