Recunoscuţi mai uşor în UE

Recunoscuţi mai uşor în UE
TIMIŞOARA - Elevii, studenţii, dar şi adulţii pot obţine certificate Euro-pass, cu care pot ajunge mai uşor la burse sau locuri de muncă în ţările din occident ale Uniunii Europene. În fapt, Euro-pass-ul este un document în care sunt înscrise competenţele profesionale ale deţinătorului şi, deocamdată, se obţine doar din şcoli. Peste doi ani, însă, fiecare român va trebui să aibe un astfel de act. Interviu 

„Euro-pass-ul este un portofoliu de documente care poate fi folosit de orice individ pentru a-şi face cunoscute calificările la nivel european, pentru a avea accesul pe piaţa muncii şi accesul la programe de formare profesională. Acest certificat ajută la angajare, el poate fi folosit şi dovedeşte de fapt că în urma unor experienţe de mobilitate europeană, o persoană a dobândit competenţe pe anumite domenii”, ne-a spus Marinela Kiş, promotor al programului în judeţul Timiş.

Certificatul europass va deveni obligatoriu din 2010. În această fază, programul este explicat în şcoli celor dornici să meargă la burse, li se explică elevilor că documentele pe care le pot obţine îi vor ajuta pe piaţa europeană a muncii. În acest program, timişeni vor putea merge în diferite ţări, câteva luni, să înveţe limba sau o meserie. Apoi vor căpăta un atestat, iar în Euro-pass va fi înscris nivelul de cunoaştere a limbii străine, dacă ştiu să folosească un computer şi ce specializare au urmat într-o ţară UE. În acest fel, oamenii îşi vor putea găsi mult mai uşor un loc de muncă, întrucât angajatorii vor ţine seamă de acest Euro-pass.
Sanda Lupean
sanda.lupean@informmedia.ro