Reabilitare cu bani europeni. Credinciosii vor avea incalzire in pardoseala la Domul Romano-Catolic din Timisoara

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
11Comentarii
Reabilitare cu bani europeni. Credinciosii vor avea incalzire in pardoseala la Domul Romano-Catolic din Timisoara
Aproape cinci milioane de euro, bani europeni, au fost alocaţi pentru reabilitarea în totalitate a Domului Romano-Catolic din Piaţa Unirii din Timişoara. Operaţiunea de reabilitare a clădirii este cea mai importantă de la inaugurarea acesteia, iar credincioșii vor beneficia până şi de încălzire în pardoseala bisericii.

În cadrul unei conferinţe de presă inedite, desfăşurată în incinta Domului din Piața Unirii, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest şi cei ai Episcopiei Romano-Catolice au semnat contractul de finanţare din cadrul Programului Operaţional Regional în urma căruia clădirea catedralei catolice va fi total reabilitată, fiind vorba de cea mai importantă renovare de la inaugurarea acestuia, în 1772. Valoarea totală a contractului este de 21,7 milioane de lei, din care finanțare nerambursabilă 21,3 milioane de lei. Banii vor fi utilizaţi la refacerea pardoselilor și a tencuielilor interioare, curăţire, renovare și restaurare elemente sculpturale şi decorative, reparaţii şi înlocuire a ferestrelor deteriorate, restaurarea vitraliilor, refacerea instalaţiilor de încălzire și electrice, iluminat decorativ, reparaţii mobilier, refaceri tencuieli şi rezugrăvire a faţadelor, refacerea învelitorii din tablă zincată, înlocuirea de jgheaburi şi burlane, dar și executarea unui iluminat nocturn ambiental, în scopul punerii în valoare a arhitecturii clădirii. Proiectul are o durată de implementare de 39 de luni.

„Vor fi restaurate pictura în totalitate, partea artistică, inclusiv renovarea băncilor, partea electrică va fi schimbată, dar și încălzirea interioară. Va exista încălzire în pardoseală, care este mai eficientă în zilele noastre. Totul se face în forma originală existentă în 1772. Nu se va adăuga nimic la partea artistică, se dorește doar restaurarea a tot ceea ce există. La toate aceste proiecte, la fel ca și la Radna, este o licitație deschisă, iar firma care va câștiga va face toate lucrările. În interior s-au făcut unele lucrări în anii 80, de refacere a picturii. Au existat unele etape în care, în funcție de posibilități, s-a dorit restaurarea, dar nu existat niciodată o lucrare atât de amplă”, a declarat Nicolae Lauș, directorul Cancelariei Episcopale.

2

Tot în urma acestui proiect european va fi restaurată inclusiv cripta bisericii, zona urmând să devină accesibilă publicului în vederea vizitării. Un lucru important, Domul nu va fi închis pe durata șantierului, accesul credincioşilor şi al vizitatorilor fiind oprit doar în perioada în care vor fi efectuate lucrări la pardoseală, sub aceasta fiind montată şi instalaţia de încălzire.

„Implementarea acestui proiect va aduce, sper, o firmă care să facă aceste lucrări nu doar de calitate din punct de vedere strict al infrastructurii, ci să dea viață și suflet acestor lucrări, pentru că acesta este scopul final. Sunt foarte multe lucrări complexe. Cred că acest edificiu care este de o valoare nemăsurată pentru comunitate, indiferent de confesiune, este un punct de atracție turistică, unul care va completa agenda culturală a orașului și a regiunii în anul 2021”, a declarat, la rândul său, Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Catedrala Romano-Catolică, Domul „Sfântul Gheorghe” este cel mai mare edificiu religios de factură barocă de inspirație vieneză din această parte a Europei, reședință a episcopului de Timișoara și a Capitolului Catedral. Lucrările la construcția domului au început în 1736, fiind considerate încheiate în 1772. Planurile catedralei îi sunt atribuite lui Josef Emmanuel Fischer von Erlach, directorul Oficiului Imperial de Construcții din Viena.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor