Războiul din Irak şi terorismul global

George W. Bush
George W. Bush
Casa Albă a desecretizat parţial un raport asupra terorismului global, elaborat de toate cele 16 servicii secrete ale Statelor Unite. În raport se spune că războiul din Irak a devenit “cause celebre” pentru militanţii islamici, modelând o nouă generaţie de lideri terorişti.

Pe de altă parte se mai spune că dacă teroriştii eşuează în Irak, acest lucru va duce la scăderea numărului celor dornici să lupte mai departe.

De la scurgeri de informaţii în presă la desecretizare

Pasaje din acest raport au transpirat în presă la sfârşitul săptămânii, când ziarul New York Times a scris despre documentul numit National Intelligence Estimate (Evaluare Informativă Naţională – tr.n).

Extrasele menţionate sugerau că în opinia comunităţii de informaţii, războiul din Irak nu ar fi făcut din America un loc mai sigur.

După cum relatează corespondentul BBC la Washington, aceasta este o chestiune atât de importantă, în condiţiile în care peste nu prea multe săptămâni au loc alegeri pentru Congres, încât administraţia Bush a trebuit să acţioneze.

Preşedintele însuşi a preluat iniţiativa cu o lecţie de istorie.

“Când am fost atacaţi pe 11 septembrie, nu ne aflam în Irak. Nu ne aflam în Irak când au atacat pentru prima dată World Trade Centre în 1993. Nu eram în Irak când au aruncat în aer ambasadele noastre din Kenia şi Tanzania”, a spus dl Buah.

La câteva ore după rostirea acestor cuvinte, preşedintele a desecretizat constatările esenţiale ale raportului intitulat “Tendinţe în terorismul global”, încercând să îi convingă pe alegători că administraţia are dreptate când afirmă că Irak-ul nu a reprezentat pentru America un dezastru din punctul de vedere al securităţii.

Argumente pentru ambele părţi implicate în dezbatere

Corespondentul BBC la Washington spune că administraţia poate atrage atenţia asupra constatării că “dacă jihad-iştii care părăsesc Irak-ul au impresia, şi dau impresia, că au eşuat, credem că vor fi mai puţin luptători animaţi de dorinţa de a continua lupta”. Această concluzie se potriveşte foarte mult cu ceea ce declară preşedintele când vorbeşte despre necesitatea de a duce lucrurile până la capăt. Cu toate acestea în raport se mai spune: “Estimăm că jihad-ul din Irak modelează o nouă generaţie de lideri şi agenţi terorişti.” Conflictul din Irak, se mai spune în raport, dă naştere unor resentimente profunde în lumea musulmană faţă de implicarea americană.

Preşedintele Bush a anunţat că a ordonat desecretizarea parţială a raportului la o conferinţă de presă susţinută împreună cu liderul afgan Hamid Karzai. Dl Karzai a apărat acţiunile militare americane atât din Afganistan cât şi din Irak, declarând că singura cale de a-i învinge pe extremişti este de a-i ataca. Campania împotriva gherilelor Taliban din sudul Afganistanului, a mai spus Hamid Karzai, are succes, în pofida anumitor dificultăţi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor