Razboi politic cu treptele Catedralei Mitropolitane aruncate la marginea Timisoarei: Orza vs. Robu

Reactualizat la:
10Comentarii
Razboi politic cu treptele Catedralei Mitropolitane aruncate la marginea Timisoarei: Orza vs. Robu
© TION: Razboi politic cu treptele Catedralei Mitropolitane aruncate la marginea Timisoarei: Orza vs. Robu
Treptele Catedralei Mitropolitane, pătate cu sângele eroilor Revoluției din Decembrie 1989, au fost găsite aruncate la marginea Timișoarei. Au ajuns, printre altele, subiect de pre-campanie electorală, candidații Nicolae Robu și Adrian Orza „bătându-se” deja în declarații pe rețelele sociale.

Așa cum vă anunțam, vechile trepte ale Catedralei din Timișoara au fost găsite aruncate la marginea unei păduri. Asta au declarat luni reprezentanții Universității de Vest din Timișoara, care au ținut să precizeze că le vor pune în valoare.

Scările pătate cu sângele eroilor Revoluției au fost înlocuite în urma reabilitării din anul 2013, când intrarea în catedrala din Timișoara a „primit” o nouă față. Asta, în ciuda protestelor unei părți a timișorenilor care doreau ca vechile trepte să rămână acolo, pentru a le aminti oamenilor ce s-a întâmplat la Revoluție. Sunt treptele pe care în decembrie 1989 au murit primii manifestanți anticeaușiști și anticomuniști.

Fostul viceprimar al Timișoarei, actual consilier local, Adrian Orza, candidat independent la Primăria Timișoara, susține că el a fost cel care le-a descoperit, după ce a postat zilele trecute imagini cu acestea pe Facebook.

„În timp ce unii pun machete prin Cetate, fărâmele de istorie adevărată zac aruncate la lada de gunoi a uitării. Priviți treptele catedralei noastre, udate cu sânge de timișorean în zilele Revoluției din 1989! Stau aruncate la o margine de drum silvic, alături de alte mormane de moloz! În ciuda protestelor și propunerilor celor care încă își iubesc orașul mai mult decât își iubesc unii propria persoană. Solicit din nou administrației locale recuperarea acestor vestigii morale și de suflet și transformarea lor într-un monument comemorativ”, a scris Orza pe Facebook.

trepte orza 2

La câteva zile de la această postare a venit și anunțul Universității de Vest, dar și replica Arhiepiscopiei Timișoara, făcută publică și pe pagina de Facebook a primarului Nicolae Robu.

„Iată adevărul privind treptele catedralei! Întrebare: Ce timișoreni sunt, oare, cei ce se străduiesc din răsputeri și necontenit să creeze orașului nostru o imagine negativă fără nicio legătură cu realitățile?”, a scris primarul Timișoarei.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoara au ținut să facă precizări, precizând că „din respect și din recunoștință față de jertfa eroilor martiri împușcați de forțele represive ale regimului comunist în decembrie 1989, vechile trepte, stropite cu sângele acestora, au fost dăruite asociațiilor de revoluționari din Timișoara și Asociației Memorialul Revoluției din orașul nostru, unde sunt păstrate și astăzi. De asemenea, mai multe trepte au fost depuse în muzeul Catedralei Mitropolitane, unde pot fi văzute de către toți vizitatorii. Întrucât cantitatea de trepte rezultată în urma lucrărilor de reabilitare a fost foarte mare, s-a hotărât să fie păstrate în grădina mănăstirii Timișeni Șag. La începutul anului 2016, Centrul eparhial și reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari din Timișoara au hotărât ca, din treptele păstrate în grădina mănăstirii Timișeni Șag, să fie ridicat în parcul catedralei un monument, spre cinstirea martirilor Revoluției din Timișoara. Proiectul acestui monument, realizat de către un arhitect timișorean, va fi depus pentru obținerea cuvenitelor aprobări, apoi, o comisie formată din reprezentanții Centrului eparhial, ai Primăriei Timișoara și ai revoluționarilor, va hotărî amplasamentul”, se arată în comunicatul emis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

foto

Consilierul local Adrian Orza a revenit și el cu un comentariu și a ținut să precizeze că o purtat o discuție cu Maica Stareță a Mănăstirii Șag, care i-ar fi spus că într-adevăr există în curtea lăcașului de cult câteva trepte.

„Am vorbit personal cu Sfinția Sa Maica Stareță a Mănăstirii din Șag. Mi-a arătat că mai are ea într-o curte, printre multe grămezi de materiale de construcții aruncate, pentru uzul intern (s-a folosit chiar material din treptele acestea la betonarea curții mănăstirii)…, necesar lucrărilor desfășurate de ei. Mai există și acolo o grămăjoară de resturi de trepte destul de fărâmițate. De la Catedrală. Admite și Domnia Sa că poate s-au aruncat la locul de unde le-am ridicat pe cele de ieri. A mai văzut resturi din ele și acolo și s-a convins că sunt aceleași trepte. Societatea timișoreană a ajuns atât de încrâncenată și rea, încât nu mai acceptă că se fac și demersuri corecte și benefice. Dumnezeu să dea fiecăruia după ce merită”, a spus Orza pe Facebook.

Pe de altă parte, consilierul local a mai scris că a reușit să recupereze o parte din trepte, care au fost depozitate la Facultatea de Arte, urmând ca studenții de acolo să realizeze un monument.

Articole pe aceeași temă:

Vechile trepte ale Catedralei din Timisoara, gasite la marginea unei paduri. UVT face concurs de proiecte10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor