Rampele, din nou la… rampă

3Comentarii
Rampele, din nou la… rampă
REŞIŢA – Rampele de acces pentru persoanele cu handicap sunt fie necorespunzătoare, fie lipsesc.

De mai mulţi ani România încearcă să implementeze legislaţia europeană privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Însă, acest lucru nu s-a reuşit în întregime nici măcar la clădirile de utilitate publică deja existente, pentru că unele dintre acestea fie nu au deloc rampe de acces, fie au dar nu sunt corespunzătoare.

Ultima modificare a legii intrată în vigoare la începutul anului, respectiv Legea 448/2006, prevede că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să includă reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap sau ai organizaţiilor non-guvernamentale ale persoanelor cu handicap în comisiile de recepţie a lucrărilor de construcţie ori de adaptare la clădirile de utilitate publică, căile de acces, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice, etc, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.

Din păcate, aşa cum ne-a precizat ing. Simion Deteşan de la Inspectoratul Teritorial în Construcţii Vest-SCC Caraş-Severin, „Puţine autorităţi locale pun în aplicare prevederile legale, am înregistrat o singură recepţie cu participarea unui reprezentant al persoanelor cu handicap. Vom solicita primăriilor o monitorizare permanentă a recepţiilor şi vom aplica amenzi acolo unde nu se respectă legea“.

De precizat că aceste amenzi sunt cuprinse între 3.000 şi 9.000 de lei şi se aplică de împuterniciţii Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, iar pentru organizarea necorespunzătoare a recepţiilor inspectorii de la construcţii pot aplica amenzi între 770 şi 4.650 lei.

Nina Curiţa

nina.curita@informmedia.ro3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor