Rampe? Pe la alţii, poate

În instituţiile sanitare rampele de acces sau barele de susţinere lipsesc cu desăvârşire. Cuvântul „aderare” se află, mai mult ca niciodată, pe buzele tuturor românilor.

Prea puţini însă conştientizează faptul că integrarea în Uniunea Europeană presupune adaptarea într-un ritm alert a diferitelor sisteme româneşti la tiparele impuse de europeni. C

ât priveşte domeniul sanitar, în ciuda reformei care a bulversat întreg sistemul, mai există multe lacune, care trebuie rezolvate cât mai urgent. Şi pentru ca lucrurile să meargă bine, însuşi accesul bolnavilor în instituţiile sanitare trebuie pus la punct, având în vedere că, în multe dintre acestea, lipsesc atât rampele de acces pentru persoanele cu handicap, dar şi barele de susţinere.

Acces îngreunat

O astfel de situaţie a fost semnalată de către o cititoare a cotidianului nostru, care, printr-o scrisoare adresată redacţiei noastre, şi-a exprimat dezamăgirea profundă cu privire la lipsa acestor utilităţi chiar din incinta unor instituţii sanitare private.

„În multe cazuri, la intrarea în clădire se găsesc patru-cinci trepte, fără să fie instalate alături bare de care bolnavii ar putea să se sprijine. Se întâmplă ca aceşti bolnavi, dacă nu au însoţitor, să fie nevoiţi să se adreseze la oameni străini de pe stradă, să-i ajute la urcare şi la coborâre”, ne-a mărturisit cu amărăciune, în scrisoarea sa, Szocs Gyongyi.

Jale la Ambulatoriu

Pentru a reuşi să ajungi până la etajul II al Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea trebuie să fii înzestrat cu abilităţile fizice ale unui alpinist.

Unii dintre bolnavii care intră în această instituţie sanitară sunt persoane vârstnice, mulţi dintre ei cu probleme grave de sănătate, care abia fac faţă efortului mare pe care îl presupune urcarea celor câtorva zeci de trepte.

„Tot timpul când cobor mi-e frică să nu cad în cap. Mă mai sprijin de pereţi. Ar fi bine dacă ar exista măcar o bară de lemn de care să ne prindem”, spunea un bătrânel care cobora vineri cu grijă treptele. În situaţia lui mai sunt încă alte sute de persoane care vin lunar în această clădire.

Dr. Tiberiu Bondar, manager al Spitalului Judeţean, ne-a promis că se va rezolva într-un fel problema. „Vom încerca să punem acolo măcar nişte bare de susţinere. Rampele trebuie să aibă o anumită înclinaţie, şi nu avem loc suficient pentru a le amplasa. Oricum, Ambulatoriul se va muta, iar la viitoarea locaţie vom fi obligaţi să avem astfel de utilităţi, deoarece ni le impun normele europene” susţine dr. Bondar.

Aceleaşi probleme sunt şi în ţară

Din nefericire, situaţia este aceeaşi în întreaga ţară. Potrivit afirmaţiilor lui Silviu Didilescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, doar 10% dintre instituţiile publice din ţară posedă rampă de acces pentru pesoanele cu handicap.

„Multe dintre autorităţile locale au plasat instalarea acestor rampe pe un plan secund, considerând că alte investiţii ar fi prioritare. Oricum, în domeniul privat, farmaciile sau cabinetele medicale care au rampe de acces au numai de câştigat şi fac o concurenţă acerbă celor care nu au, adresabilitatea bolnavilor fiind aici mai mare”, ne-a declarat în luna mai Silviu Didilescu, aflat într-o vizită la Oradea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor