PSD şi PNL acuză PDL că nu respectă înţelegerile politice stabilite pe marginea bugetului de stat

2Comentarii
PSD şi PNL acuză PDL că nu respectă înţelegerile politice stabilite pe marginea bugetului de stat
Viceliderul grupului deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, că PD-L nu a respectat înţelegerea politică privind repartizarea sumelor defalcate de la buget pentru echilibrarea bugetelor locale şi că, în aceste condiţii, nu se aşteaptă ca bugetul să fie votat până vineri.

Asistăm la o premieră în Parlamentul României, în sensul în care nu se respectă o înţelegere politică. Ieri a fost o înţelegere politică a grupurilor parlamentare împreună cu Ministrul Administraţiei şi cu Ministrul Finanţelor în ceea ce priveşte repartizarea sumelor în proporţia de 30 şi 70% prin hotărâre de Consiliu Local, ţinând cont de o serie de criterii. Am considerat că înţelegerea politică este suficientă, urmând ca astăzi în Comisiile de buget-finanţe reunite să putem revizui acel amendament ca să-l punem în acord cu înţelegerea şi să nu fie nicio eroare. Din păcate, grupurile PD-L au anunţat că nu mai respectă înţelegerea, şi acum suntem într-un blocaj”, a explicat Nicolăescu la finalul pauzei de consultări solicitate de grupul PSD.

Nicolăescu a spus că nu cunoaşte motivul pentru care PD-L s-a răzgândit, dar acest lucru este greu de acceptat în condiţiile în care a existat o înţelegere politică prealabilă.

“Acum am stat din nou de vorbă încercând să-i convingem că pe acest drum nu facem decât să deblocăm şi lucrările Parlamentului, pentru că dacă o să vă uitaţi pe raportul de amendamente, dacă se acceptă un asemenea amendament circa 2.000 de amendamente rămân fără obiect şi în felul acesta se accelerează lucrurile de adoptare a legii bugetului, iar colegii noştri au înţeles că nu are rost să mai susţină amendamentele punctuale pentru că ele se rezolvă prin acest amendament global şi de fond”, a explicat viceliderul grupului PNL.

Nicolăescu a precizat că acum ceilalţi lideri de grupuri încearcă să-i convingă în continuare pe democrat-liberali că este grav ce se întâmplă “din punct de vedere democratic” şi că decizia lor blochează lucrările Parlamentului pe mai multe săptămâni dacă se vor susţine în continuare cele 6.000 de amendamente formulate de parlamentari..

Liberalul a apreciat că, “la modul în care se comportă PD-L”, mai mult ca sigur că bugetul nu va fi votat până vineri.

“Nu s-a deblocat nimic”, a declarat şi liderul PSD Viorel Hrebenciu la ieşirea din biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, unde au avut loc consultările dintre liderii de grupuri parlamentare.

“Este pentru prima oară în viaţa parlamentară când o înţelegere făcută între liderii grupurilor parlamentare cu acceptul primului-ministru şi a miniştrilor de resort nu se respectă”, a spus şi Aura Vasile.

La rândul său, Roberta Anastase a spus că nu s-a ajuns la nicio concluzie şi că, cel mai probabil, această rundă de consultări se va solda cu o nouă pauză.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat miercuri pauză de consultări până la ora 12.00, solicitată de parlamentarii PSD, din cauză că nu s-a ajuns la niciun rezultat în privinţa articolului 4 din Legea bugetului.

După prima pauză de consultări, solicitată de PSD, viceliderul grupului social-democraţilor din Cameră, Aura Vasile, a precizat că nu s-a ajuns la niciun rezultat şi a acuzat PDL că nu a respectat înţelegerea politică de marţi seară privind articolul 4. “În condiţiile în care parlamentarii PDL nu au respectat înţelegerea politică, grupul nostru solicită pauză de jumătate de oră să discutăm cu grupurile parlamentare cum vom acţiona mai departe”, a spus Aura Vasile.

Parlamentarii din comisiile reunite de buget finanţe au suspendat miercuri discuţiile despre amendamentul aprobat iniţial de comisii legat de repartizarea sumelor defalcate din veniturile de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, în lipsa reprezentanţilor MFP la discuţii.

Comisiile au decis astfel să se întâlnească, într-o altă şedinţă, pe parcursul zilei de miercuri, cu 17 voturi “pentru” şi 13 “împotrivă”.

“Propun suspendarea şedinţei. Suntem disponibili pentru o nouă întâlnire în pauza discuţiilor din plen pentru că nu sunt îndeplinite criteriile stabilite, ca un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să fie prezent la discuţii pentru expertiză tehnică”, a spus preşedintele celor două comisii, Viorel Ştefan.

Sursa: Newsin2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor