PSD este singurul partid care a elaborat un plan anti-criză

19Comentarii
PSD este singurul partid care a elaborat un plan anti-criză
Criza care a lovit România nu îi afectează doar marii agenţi economici din industrie sau din sistemul bancar, ci şi nivelul de trai al oamenilor, al pensionarilor, al tinerilor şi al celor care trăiesc din munca lor.

Cea mai mare eroare pe care o poate face un guvern în acest moment este să încerce să plătească toate costurile crizei din buzunarul oamenilor săraci. Este o eroare atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere social. România trebuie să iasă din această criză printr-o intervenţie inteligentă şi eficientă a statului. PSD este singurul partid care a propus un plan anti-criză menit să-i apere în primul rând pe românii obişnuiţi.
„De fiecare dată când au fost probleme în România, costurile le-au suportat cei cu venituri mici şi medii. Tocmai categoriile cele mai vulnerabile au fost obligate să suporte loviturile cele mai grele: şomaj, diminuarea veniturilor, scăderea puterii de cumpărare şi creşterea preţurilor”, declară dl Mircea Geoană, preşedintele PSD.
Acesta a mai precizat că planul propus de PSD pentru a scoate România din criză are două direcţii majore de acţiune, şi anume: protejarea românilor obişnuiţi şi menţinerea puterii de cumpărare, respectiv măsuri de stimulare a economiei, de menţinere şi de creare de noi locuri de muncă. Concret, protejarea populaţiei în faţa crizei şi menţinerea puterii de cumpărare va fi realizată corelând salariului minim brut pe ţară cu valoarea coşului minim de consum (obiectivul fiind ca până în 2012 salariul minim să ajungă la valoarea de 1000 RON). De asemenea, bursele studenţeşti vor fi aduse la nivelul salariului minim pe economie (vor creşte, de asemenea, numărul şi valoarea burselor sociale). Copiii aflaţi în întreţinere vor primi alocaţie lunară de 2 milioane de lei vechi, până la vârsta de 18 ani, iar pensiile vor fi corelate cu evoluţia preţurilor (va fi introdusă pensia socială minimă, iar pensiile agricultorilor vor fi dublate).
„Vom înfiinţa Fondul de Solidaritate socială, de 1% din profitul marilor companii, sume ce vor fi destinate creşterii pensiilor”, a mai precizat dl Mircea Geoană. O altă măsură pe care PSD doreşte să o ia pentru ieşirea din criză este reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi creşterea TVA la 25% pentru produsele de lux.
„Vom introduce planul social la energie electrică şi termică, plan destinat categoriilor de consumatori vulnerabili, gospodării şi IMM-uri. Prin această măsură, românii vor beneficia de energia mai ieftină produsă în România, ceea ce va duce la o scădere a facturii între 30% şi 50%”, mai explică liderul PSD, care dă asigurări că impozitul pe venit pentru cei 3,1 milioane de români care au venituri sub salariul mediu pe economie va fi redus, în condiţiile în care ei plătesc acum 16 la sută, iar guvernarea social-democrată le va cere doar 10 la sută.
Pentru revigorarea economiei şi păstrarea locurilor de muncă, PSD a gândit un pachet de măsuri menite să asigure în 2009 un ritm de creştere economică de cel puţin 5%.
Soluţia pentru păstrarea locurilor de muncă constă într-un amplu program de investiţii publice şi în regim public-privat în reţeaua de transport, locuinţe ieftine, energie şi electricitate, agricultură şi dezvoltarea satului românesc. „Putem face aceste lucruri datorită disciplinei sporite în cheltuieli, precum şi a măsurilor de echilibrare ale bazei de impozitare”, a mai precizat Mircea Geoană.
„Vrem să construim 1000 de km de autostradă, 1000 km de cale ferată şi centuri de ocolire a marilor oraşe. Vom lansa, de asemenea, un ambiţios program de construcţie de locuinţe ieftine pentru tineri şi cu destinaţie socială. Vom subvenţiona creditul ipotecar pentru prima casă şi vom elimina TVA pentru achiziţia celor 400.000 de locuinţe construite în acest program guvernamental”, mai spune liderul social-democrat.
La toate acestea se mai adaugă o serie de alte măsuri, precum: impulsionarea accesării de fonduri europene; subvenţionarea dobânzii bancare la creditele pentru IMM-uri; stimularea economisirii şi investirea prin eliminarea impozitului pe dobânzi la depozitele persoanelor fizice şi a IMM-urilor; angajarea tinerilor, a mamelor şi a celor cu o vârstă de peste 45 de ani, categoriile cele mai vulnerabile în faţa şomajului; înjumătăţirea numărul impozitelor şi taxelor fiscale şi para-fiscale; adoptarea actul unic de control.
Tot în planul elaborat de PSD pentru a scoate România din criză se regăsesc măsuri pe termen mai lung, a căror relevanţă este legată nu doar de depăşirea acestui moment dificil, ci mai ales de dezvoltarea pe viitor a ţării: proiecţia bugetară multianuală pentru a avea mai multă transparenţă şi predictibilitate instituţională; reducerea cu 2% a cheltuielilor bugetare care nu produc rezultate concrete şi constituie o risipă a banului public; reducerea numărului de agenţii guvernamentale, fie prin desfiinţare fie prin comasare; creşterea salariilor pentru profesori, dublată de măsuri care să asigure performanţe şi reforme adevărate în interiorul sistemului; taxe şi impozite mai mari pentru profiturile speculative şi pentru bogăţia ostentativă.
„Nu în ultimul rând, vom propune tuturor partidelor un pact de depolitizare a administraţiei publice şi a justiţiei, astfel încât cele două sisteme să nu mai fie bulversate prin schimbări la vârf după fiecare alegeri”, a mai adăugat dl Mircea Geoană, care a mai precizat că acestea sunt măsurile PSD prin care dorim nu doar să scoatem România din criză, ci şi să fructificăm oportunităţile ce vor apărea atunci când economia mondială va da semne de însănătoşire.

Pe de altă parte, întrucât s-a discutat mult despre ce se va întâmpla după noaptea alegerilor, organizaţia PSD Timiş doreşte să elimine orice fel de speculaţii.
De aceea, precizăm încă o dată că îl susţinem pentru funcţia de premier pe cel care a fost validat printr-un congres al partidului, pe domnul Mircea Geoană.
România se află într-o situaţie în care desemnarea, pe ochi frumoşi, a viitorului premier ne poate duce în colaps economic.
Domnul Traian Băsescu are obligaţia de a respecta constituţia, legile, dar şi partenerii politici. Din acest motiv, Traian Băsescu are obligaţia de a-l desemna ca premier pe cel care a fost validat în urma unui congres al propriului partid. Mircea Geoană a primit această validare. Orice altă speculaţie sau tentativă din partea preşedintelui nu este decât o formă de dispreţ la adresa românilor pe care îi reprezentăm. Oricum, noi vrem să punem punct acestui fals subiect lansat de Traian Băsescu şi din acest motiv, îi transmitem să înveţe sau să-şi amintească faptul că „cifra magică a democraţiei este 50% plus 1”.

 

P19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor