Protest de amploare al sindicaliştilor din învăţământ

Reactualizat la:
2Comentarii
Protest de amploare al sindicaliştilor din învăţământ
Sute de sindicalişti din învăţământ protestează vineri pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de Pactul naţional pentru educaţie. Ei se vor aduna vineri dimineaţă la ora 11, în faţa Ministerului Educaţiei, vor picheta sediul instituţiei aproximativ 30 de minute, după care vor pleca în marş spre Parlament.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi în primul rând pentru că nu au fost consultaţi la redactarea Pactului Naţional. Pactul naţional pentru educaţie îşi propune ca, în următorii ani, să aducă învaţământul românesc, la un nivel apropiat de cel din Uniunea Europeană.

Astfel, documentul prevede alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, în perioada 2008-2013. Noutatea constă în alocarea a minimum 1% din Produsul Intern Brut pentru cercetare. În pact este menţionată şi educaţia şcolară obligatorie timp de 10 ani. Documentul garantează totodată accesul la educaţia gratuită, până la absolvirea liceului.

În ceea ce priveşte programa şcolară, aceasta va fi adaptată la cerinţele pieţei forţei de muncă dar şi ale fiecărei comunităţi în parte. În plus, copiii care provin din rândurile minorităţilor naţionale vor fi sprijiniţi pentru a învăţa limba română. Pactul naţional pentru educaţie propus de şeful statului a fost semnat pe 5 martie de reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare.

Ulterior, documentul a primit şi semnăturile mai multor organizaţii non-guvernamentale. Trei dintre centralele sindicale din învăţământ, Alma Mater, Spiru Haret şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, au refuzat să semneze Pactul, acuzând faptul că nu au fost consultate la întocmirea textului.

Sindicaliştii consideră că iniţiativa preşedintelui Băsescu este doar o mişcare electorală şi nu oferă soluţii la principalele probleme cu care se confruntă învăţământul românesc.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor