Proprietarii de… ruine, pusi sa aleaga intre renovare si demolare

Reactualizat la:
6Comentarii
Proprietarii de… ruine, pusi sa aleaga intre renovare si demolare
Demolarea sau renovarea? Acestea sunt variantele propuse de consilierii locali, în privinţa clădirilor aflate în paragină. Decizia ar putea fi luată în şedinţa de marţi a Consiliului Local Timişoara, unde va fi dezbătut un proiect care vizează situaţia a peste 1.000 de imobile din oraş care stau să se prăbuşească.

Proiectul de hotărâre prevede demolarea sau renovarea tuturor imobilelor din oraş care s-au transformat în ruine, deşi situaţia lor juridica este clară. Este vorba despre imobilele care au proprietari legali, dar sunt părăsite, în stadiu de ruină sau în curs de dezafectare. Consilierii sunt de părere că aceste clădiri ar trebui fie dărâmate, fie renovate complet. La alegerea proprietarilor.

Proiectul iniţiat de consilierii Traian Stoia, Radu Ţoancă, Romanița Jumanca și Mihai Ritivoiu – de la PSD -, Petru Ehegartner, de la PNL, și Ovidiu Ciuhandu, PDL, este privit însă cu suspiciune de specialişti.

O decizie care ar încălca dreptul de proprietate!”, spune arhitectul-şef al Timişoarei, Ciprian Cădariu, susţinut de şeful Direcţiei Patrimoniu a Primăriei Timişoara, Nicuşor Miuţ, care afirma: „Pe hârtie sună extraordinar, dar în practică va fi aproape imposibil de realizat”.

Autorii proiectului nu cedează, dar sunt dispuşi la compromisuri. „Eventual, dacă se consideră că proiectul de hotărâre încalcă dreptul de proprietate, vom propune să fie aplicate sancţiuni drastice în cazul proprietarilor care nu demolează sau nu renovează clădirile în paragină. Aceasta ar fi o variantă. Subiectul se va discuta luni în coaliţie şi ulterior, marţi, în plen. Putem da un imbold la nivel de primărie”, spune consilierul Radu Ţoancă.

Demolarea (sau renovarea) ruinelor ar urma să înceapă din zona centrală.

Consilierii care au elaborat proiectul vor să impună şi un termen pentru întreaga operaţiune: jumătate de an de la data de la care ar urma să fie emisă o astfel de hotărâre de consiliu local. „În caz contrar operaţiunea va fi executată de ADP sau altă firmă aflată în colaborare cu primăria, iar proprietarul va suporta costurile şi eventualele sancţiuni pecuniare prevăzute de lege”, se arată la primul articol al proiectului de HCL.

Ar exista însă câteva probleme cu o asemenea hotărâre. Arhitectul-șef al Timişoarei, Ciprian Cădariu, atrage atenţia că nu se pot face lucrări de construcții sau demolări fără autorizație, document care se emite la solicitarea titularului unui drept real asupra imobilului vizat, iar „propunerea făcută încalcă prevederile cu privire la dreptul de proprietate, Legea 50/ 1991 și Ordinul 839/ 12.10.2009”.

A.S.

Taguri: , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor