Proiect pentru reforma CNSAS

Proiect pentru reforma CNSAS
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii trebuie reformat. Opinia este împărtăşită nu doar de către iniţiatorul lui – Ticu Dumitrescu, sau de către societatea civilă, ci şi de către membrii Consiliului.

La 6 ani de la înfiinţarea CNSAS, ei spun că scopul acestei instituţii – şi anume deconspirarea fostei Securităţi – este departe de a fi atins. Zeci de mii de dosare pe care SRI ar fi trebuit să le predea au fost clasificate, iar multe din cele predate sunt copii incomplete ale originalelor. Atât membrii CNSAS, cât şi societatea civilă au propus un proiect de lege privind reformarea consiliului. Proiectul este susţinut de parlamentari PNL.

Iniţiatorul legii deconspirării securităţii în baza căreia s-a înfiinţat CNSAS este nemulţumit de rezultatele obţinute până acum. Ticu Dumitrescu spune că principala piedică a pornit de la sintagma siguranţă naţională. În opinia lui Dumitrescu, sub acest paravan prevăzut de lege, conducerea SRI şi a CNSAS a făcut o triere abuzivă a dosarelor care au fost clasificate. Până acum, comisia mixtă SRI – CNSAS a clasificat deja 110 mii de dosare.
TICU DUMITRESCU, preşedinte Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici

,,Să prezinte presei câteva dintre aceste dosare, care ar aduce atingere siguranţei naţionale la 16 ani de la Revoluţie. Ce secrete mai putem ascunde?”

SRI – în calitate de deţinător al dosarelor, este criticat şi de către membrii CNSAS. În opinia lor, dosarele predate până acum de către SRI sunt incomplete. Ei critică şi modul în care comisia mixtă SRI – CNSAS declară secrete aşa-numitele dosare care ţin de siguranţa naţională.

CLAUDIU SECAŞIU, membru CNSAS

,,Între timp am primit nişte surogate ale acestor documente…. CD-uri ale SRI, în care CNSAS nu are nici un control. Că e copiat total, parţial…”

DAN LAZEA, membru Colegiul CNSAS

,,Până acum nu am aflat de existenţa acestor comisii mixte în ultimele luni decât din comnicatele de presă ale SRI. Nu am ştiut ca membri ai Colegiului când se desfăşoară aceste comisii, cine participă la ele.”

Proiectul de lege privind reformarea CNSAS a fost iniţiat de mai multe asociaţii civile şi a fost inaintat deja Parlamentului, cu sprijinul mai multor parlamentari PNL. Liberalii intenţionează să modifice şi legile de funcţionare a CSAT.

Astfel, comisia de securitate formată la nivelul Partidului Liberal vrea ca şefii serviciilor secrete să aibă doar rol consultativ în CSAT. Deputaţii PNL argumentează că nu este normal ca şefii servicilor secrete să poată decide, ca membri ai consiliului , în cazul disputelor dintre SRI şi CNSAS pe tema dosarelor fostei securităţi.

Reprezentanţii PNL lucrează şi la un proiect de modificare a legilor serviciilor secrete. Ei vor ca serviciile secrete de la nivelul MAI, Ministerului Justiţiei, STS şi SPP să fie incuse în SRI. Astfel, în total, la nivelul ţării, ar trebui să existe doar trei servicii secrete: SRI, SIE şi Serviciul similar din MApN.
Regulament de plasare a anunturilor