Proiect artistic despre cum s-au falimentat fabricile la Timisoara

De S.P.D.
5Comentarii
Proiect artistic despre cum s-au falimentat fabricile la Timisoara
Proiect artistic despre falimentarea fabricilor din oraşul e pe Bega. Între 2 și 15 septembrie 2013, la Timişoara se va desfășura evenimentul Spaţii în aşteptare II, realizat de Asociaţia Simultan în colaborare cu grupul harta şi Asociaţia Am o idee mai ARTfel. La prima ediţie, echipa de proiect a vizitat locaţii postindustriale din Timişoara şi a realizat filme, căutând detalii despre felul în care aceste fabrici au fost falimentate „forţat” şi analizând „urmele disparate care mai rămân din istoriile abuzurilor”.

Deschiderea proiectului Spaţii în aşteptare II se va desfăşura luni, 2 septembrie, de la ora 18:00, în cafeneaua Aethernativ (str. Mărăşeşti nr. 14). Se vor proiecta filmele realizate în ediţia anterioară a proiectului, ediţie care a avut loc în 2012, şi se va comunica programul proiectului.

„Spaţii în aşteptare II funcţionează ca o platformă pentru diferite proiecte care aduc în discuţie spaţiul public si transformările sale în istoria recentă, posibilităţile de subvertire a discursurilor rasiste şi sexiste, revendicarea spaţiului public ca spaţiu comun şi imaginarea unor moduri de folosire a spaţiului public într-un mod democratic, incluziv şi responsabil.

Proiectul Spaţii în aşteptare I, care s-a desfăşurat în 2012, a constat în vizitarea si documentarea unor locaţii post-industriale din Timişoara, locaţii care au funcţionat ca fundal pentru realizarea unor filme video, ca sugestii, ca un context istoric, ca metafore pentru reflecţii asupra prezentului. O parte importantă a proiectului a fost şi faptul că am încercat să aflăm detalii despre istoriile acestor locuri, să găsim fragmentele de ştiri care au mai rămas online despre felul în care aceste fabrici au fost falimentate forţat, să analizăm urmele disparate care mai rămân din istoriile abuzurilor, din istoriile grevelor şi protestelor. De asemenea, am discutat adesea cu oameni care trăiesc şi/sau lucrează în preajma acestor locuri, poveştile personale ale acestora întărind o dată în plus convingerea că memoria trecutului nostru recent este mult mai nuanţată şi mai complexă decât apare ea în discursurile oficiale.

În urma acestui proiect, care a constat mai ales în observarea şi analizarea unor situaţii asupra cărora intervenţia e deja imposibilă, a unor spaţii care au fost deja pierdute din ceea ce e comun, întrebările care au rămas s-au referit la limitările şi potenţialul pe care îl are arta, la responsabilităţile pe care le avem noi ca artişti. În cadrul proiectului Spaţii în aşteptare II, am fi interesaţi ca, dincolo de observaţie şi analiză, să căutăm unde sunt posibilităţile de acţiune. În ultima perioadă, nu doar spaţiul public ca spaţiu fizic e din ce în ce mai restrâns (atâta vreme cât spaţiile pentru o viaţă publică sunt din ce în ce mai mult spaţiile private), dar şi ideile despre ce înseamnă comun, despre ce înseamnă responsabilitatea şi solidaritatea socială sunt din ce în ce mai mult colonizate de retorica neoliberală a crizei. Prin intermediul unei serii de intervenţii artistice în spaţiul public (instalaţii, afişe, intervenţii, performance-uri, etc) şi prin intermediul unor ateliere şi discuţii, am vrea să discutăm despre posibilităţile de a lua înapoi un spaţiu public care devine din ce în ce mai strâmt şi mai sufocant”, susţin realizatorii proiectului.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor