Programul „Rabla” pentru electrocasnice este blocat

De Simona Drimbău
Programul „Rabla” pentru electrocasnice este blocat
Înscrierile la programul „Rabla” pentru electrocasnice se vor relua după aprobarea bugetului pe 2019.

Programul „Rabla” pentru electrocasnice este în prezent blocat din cauza bugetului neadoptat în 2019. În momentul în care bugetul pentru 2019 va fi aprobat, „Rabla” pentru electrocasnice va fi din nou pus în acțiune, dau asigurări reprezentanţii AFM.

Programul s-a bucurat de un real succes în rândul populaţiei.

„La două zile de la deschiderea programului Rabla pentru electrocasnice, din bugetul total de 20 milioane de lei au fost rezervate vouchere în valoare de aproape 12 milioane lei, interesul cetăţenilor pentru acest program fiind peste aşteptările preconizate”, arată un comunicat al Administrației Fondului pentru Mediu despre acest program.

Cu toate acestea, o parte din voucherele rezervate nu au fost folosite. Cei care au aplicat pentru aparate cu un consum foarte redus de energie, respectiv cele A+++, nu au ţinut seama de faptul că şi preţul de vânzare este mai ridicat, astfel că până la urmă nu au folosit voucherele.

Funcţionare

Potrivit proiectului, finanţarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, rerspectiv maşini de spălat rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice şi aparate de aer condiţionat cu eficienţă energetică clasele A++ şi A+++.

Astfel, se acordă vouchere în valoare de 200 de lei pentru înlocuirea maşinii de spălat cu alta care are eficienţa energetică A++ sau 300 de lei, înlocuirea cu una de categorie A+++. Tot 300 lei se acordă pentru înlocuirea aparatului de aer condiţionat cu unul din categoria A+++ sau A++. Se vor acorda 300 lei pentru frigidere A++ şi 400 lei pentru cele energetice A+++.

Pentru a beneficia de finanţare, cei interesați trebuie să acceseze aplicaţia electronică de pe site-ul (www.afm.ro) al Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să urmeze paşii de înscriere în program.

Solicitantul trebuie să completeze datele de identificare, adresa de domiciliu, adresa de e-mail şi numărul de telefon mobil valide, dacă acestea există, respectiv declaraţia pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligaţii de plată la bugetul de stat şi bugetul local. Această declaraţie este predefinită şi se completează prin bifare. După completarea tuturor câmpurilor din aplicaţia informatică, aceasta generează, automat, un mesaj de confirmare, care conţine numărul unic al înscrierii şi codul unic de accesare, date importante, deoarece cu ajutorul lor solicitantul se va loga în contul personal de pe site-ul AFM. Mesajul de confirmare este transmis către solicitant şi prin e-mail.

După înscrierea solicitantului şi primirea mesajului de confirmare, se procedează la aprobarea finanţării, iar lista solicitanţilor aprobaţi se afişează pe site-ul AFM.

Dacă se regăseşte pe lista afişată, solicitantul accesează contul de utilizator de pe site-ul AFM, unde va găsi codul alfanumeric unic aferent voucherului, generat automat. Din acest moment, voucherul este valabil 15 zile, iar persoana fizică se poate adresa comercianţilor pentru a cumpăra echipamentele eligibile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor