Programul Prima Casa continua: 200 de milioane de euro disponibili in 2011

Programul Prima Casa continua: 200 de milioane de euro disponibili in 2011
Pus la punct pentru a sprijinii românii în achiziţionarea de locuinţe, dar şi pentru stimularea vânzării de apartamente noi, Programul „Prima Casă” a avut un succes limitat. Căderea pieţei imobiliare şi scăderea veniturilor i-a făcut pe clienţi să se orienteze mai ales către apartamentele vechi, mai ieftine. În Timiş au beneficiat de garanţia de la stat aproape 2.000 de credite ipotecare.

La nivel naţional, până la data de 31 decembrie 2010, s-au acordat peste 34.600 de garanţii, în valoare de aproximativ 1,417 miliarde euro. Dintre acestea, un număr de 1.915 s-au acordat în judeţul Timiş, valoarea medie a unei garanţii fiind de aproximativ 41.000 de euro, potrivit reprezentanţilor Fondului de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), instituţia care aprobă dosarele depuse şi garanţiile acordate din fonduri de la buget.

Timişul este campion la valoarea individuală a creditelor. Conform datelor BCR, banca românească care a oferit cele mai multe credite prin Programul „Prima Casă” ediţia 2010, cea mai mare finanţare acordată prin această instituţie a fost în Timişoara, în valoare de 66.500 de euro.

În ceea ce priveşte distribuirea teritorială a finanţărilor BCR oferite cu garanţie guvernamentală, în regiunea Banat şi Crişana au fost aprobate peste 1.500 de credite, în valoare de aproape 58 milioane euro, ceea ce plasează regiunea pe locul trei în România, după Bucureşti şi Transilvania. În Timiş, banca a aprobat anul trecut peste 500 de astfel de credite.

Fonduri reduse pentru „Prima Casă” în 2011

De la jumătatea lunii ianuarie a fost reluată acordarea de credite prin Programul „Prima Casă”. Executivul a aprobat normele metodologice de aplicare, dar valoarea garanţiilor aprobate a scăzut. În acest an, Fondul de Garantare al Creditelor are la dispoziţie fonduri de doar 200 de milioane de euro. Băncile au început să primească din nou dosare pentru credite ipotecare prin „Prima Casă”. După cum se poate vedea, plafonul total de garanţii a fost diminuat destul de mult faţă de 2010, din cauză că numărul cererilor pentru aceste credite s-a redus treptat în a doua jumătate a anului trecut.

Pe bănci, plafonul cel mai mare a fost adjudecat de BCR. De altfel, această bancă a acordat şi cele mai multe credite prin programul guvernamental la ediţia de anul trecut. 64 milioane de euro este suma ce va putea fi creditată de principala bancă de pe piaţa românească. Al doilea plafon ca mărime a fost adjudecat de BRD, creditele garantate de stat pentru această instituţie fiind în limita a 32 de milioane de euro. Raiffeisen poate acorda credite în limita a 25 de milioane de euro, iar Banca Românească şi Alpha Bank au primit plafoane de 21, respectiv 18 milioane de euro.

Marcel Hoster0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor