Programul de tromboliză pentru AVC, extins

Programul de tromboliză pentru AVC, extins
Tromboliza efectuată de trei ani cu succes în 10 spitale se extinde la 38 de spitale.

Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 450/08.04.2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut se află în prezent în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății, secțiunea Transparență Decizională.

Începând cu anul 2015, 10 spitale din România au derulat programul-pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut. Documentul pus în dezbatere creează premisele pentru a extinde acest program la nivel național.

Mulți recuperați prin tromboliză

„Programul și-a dovedit eficiența, mulți pacienți care au beneficiat de tratament intervențional în caz de AVC fiind recuperați. Din această cauză, împreună cu specialiștii am decis extinderea acestuia la nivel național.

Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilității importante asociate accidentului vascular celebral (AVC)”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Se poate în 38 de spitale

În acest an, un grup de lucru extins, format din reprezentanții comisiilor de specialitate neurologică și medicină de urgență din Ministerul Sănătătții, a analizat rezultatele și a evaluat oportunitatea extinderii acțiunii prioritare în tratamentul accidentului intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut la nivelul întregii țări.

În prima lună a anului 2019 se va încheia evaluarea unui numar de 38 de spitale județene din întreaga țară, în vederea extinderii listei spitalelor care vor putea derula programul acțiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut.

Mai mult, Ministerul Sănătății lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut.

Protocol pe ghiduri

Protocolul se bazează pe ghidurile în vigoare și conține informații utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum și procedura de selecție a pacienților eligibili pentru tratament intervențional acut.

„Prin aceste măsuri dorim să standardizăm și să uniformizăm practica clinică la nivel național, pentru ca toți pacienții care suferă un accident vascular cerebral să beneficieze de șanse egale, indiferent de județul în care se află”, a declarat ministrul Pintea.

Prin aceste măsuri, dar și prin educarea publicului pentru a recunoaște rapid semnele unui AVC, cât și antrenarea echipajelor de intervenție pentru gestionarea eficientă a pacientului cu AVC în fereastra de tromboliză, Ministerul Sănătății preconizează ca rata pacienților care vor beneficia de tratament intervențional să crească.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor