Profesorii Colegiului Tehnic de Vest au petrecut noaptea… pazind liceul

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
28Comentarii
Profesorii Colegiului Tehnic de Vest au petrecut noaptea… pazind liceul
Profesorii de la Colegiul Tehnic de Vest nu se lasă. Dascălii au refuzat să se mute, cu liceu cu tot, pe bulevardul Liviu Rebreanu şi, pentru că le este frică de o relocare forţată, câţiva dintre ei au petrecut noaptea trecută păzind şcoala. Sâmbătă dimineaţă s-au reluat discuţiile cu reprezentanţii Primăriei Timişoara, iar edilul şef, Nicolae Robu este aşteptat la colegiu.

Sâmbătă dimineaţa autorităţile şi-au propus să rezolve problema Colegiului Tehnic de Vest. Angajaţii Retim au venit din nou, pentru a doua oară, în faţa liceului cu mai multe camioane, pregătiţi să îmbarce colegiul şi sa îl mute în incinta Şcolii Generale Nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu. Dar, ca şi vineri, planul lor nu a fost încă pus în practică. Profesorii refuză să părăsească liceul sau să plece acasă.

La Colegiul Tehnic de Vest au ajuns, sâmbătă, şi avocatul sindicatului profesorilor, inspectorul şcolar general, Cornel Petroman, şeful Poliţiei Locale, Dorel Cojan, şi reprezentantul Primăriei, Mihai Costa. Toţi au stat de vorbă cu dascălii în biroul directorului, din nou discuţiile purtându-se cu uşile închise.

Dascălii au primit asigurări că nu se va interveni în forţă, dar autorităţile încearcă în continuare să îi convingă pe profesorii să se lase mutaţi în noua şcoală, revonavată şi gata de cursuri.

Avocatul profesorilor le-a amintit reprezentanţiilor municipalităţii de precedentul creat de Liceul de Arte Plastice, care, după spusele avocatului, „a rezistat în faţa hotărârii de Consiliu Local”. În replică, Mihai Costa a spus că acela e un caz aparte, pentru că elevii de la Arte nu ar fi încăput în şcoala de pe Rebreanu.

Discuţiile continuă, la fel şi protestul. În jumătate de oră – o oră este aşteptat şi primarul Nicole Robu să ajungă la Colegiul Tehnic de Vest.

Update: Primarul Timişoarei a ajuns la liceu şi a discutat cu dascălii. Robu a ieşit de la discuţii spunând: „Domnul avocat este aici în postură de mercenar. Eu sunt convins că dânsul este un profesor universitar respectabil, dar când eşti plătit în cazul unora, nu mai funcţionează conştiinţa”. A apărut însă o altă soluţie, spusă de unii profesori – mutarea la Şcoala Generală nr. 12, în aceeaşi zonă, practic pe aceeaşi stradă. Primarul a fost iritat şi de faptul că profesorii vociferează şi i-a acuzat că nu discută civilizat. „Eu voi analiza personal toată zona aceasta. Eu nu vreau să greşesc. M-am bazat până acum pe ceea ce au făcut alţii. Nimeni nu a făcut un scop în sine de a muta Colegiul de Vest. Soluţia trebuie găsită. Vom vedea unde vor veni elevii. Oamenii vor ca România anului 2013 să fie din nou o Românie a mineriadelor. Ca să eliminăm orice speculaţii, eu nu sunt nici dictator, nici om care să nu înţeleagă cum trebuie gestionate situaţiile limită. Numai un nebun îşi poate închipui că eu aş putea cere forţelor de ordine să îi ia pe sus pe profesori. Nu pot să fac niciodată lucrul acesta. Dar există forţa legii. Această hotărâre are titlu executoriu prin natura ei, ea trebuie respectată. Eu am sarcină prin fişa postului să pun în aplicare hotărârile de consiliu local. Dacă unii se opun la aşa ceva, vor da socoteală. Pe de-o parte, pentru obstrucţionarea aplicării legii şi, pe de altă parte, pentru consecinţele gestului lor. Dacă nu există luciditatea necesară, evident că noi putem lăsa să înceapă şcoala aici, că nu pică lumea, dar vor suporta consecinţele. Dacă instanţa ar suspenda hotărârea atunci respect decizia. Eu am venit să pun în aplicare hotărârea. Copiii nu sunt vinovaţi. Şcoala va începe luni şi pentru ei. Va începe aici, la Generală 9 sau în altă locaţie. A mai apărut din partea unor profesori informaţia că ar mai fi o soluţie – Școala Generală nr. 12. Eu sunt deschis să analizez orice soluţii. Eu sunt un om raţional, iau decizii pe bază de logică a argumentelor. Dacă descoperim acum că există şi alte formule de mişcare recurgem la ele. Voi analiza toate variantele şi atunci voi spune ce facem”, a spus primarul. Robu a spus că e posibil să le facă şi plângere penală profesorilor. „Nu suntem într-un oraş în care să punem jandarmii să ia oamenii pe sus”, spune Robu.

„A încercat să facă o evacuare forţată a colegiului de Vest, în condiţiile în care i-am spus că nu are nici o competenţă în evacuarea acestui liceu. I-am spus că are nevoie de o hotărâre judecătorească de evacuare. Acea hotărâre a consiliului local nu ţine loc de titlu de evacuare. Este o hotărâre care prevede mutarea unui liceu în locul altuia, în condiţiile în care profesorii sunt de acord. Văd că cedează foarte greu la argumente legale. Şcoala va începe în condiţii normale aici”, a spus avocatul profesorilor, Anton Trăilescu.

Update: Profesorii de la Colegiul Tehnic de Vest au propus mutarea la Şcoala Generală nr. 12. Robu s-a deplasat la Şcoala nr. 12 pentru a vedea situaţia de acolo. „Profesorii mi-au spus că poate veni Liceul de Arte Plastice aici, la Generală 12. Aici sunt 22 de săli de clasă şi 22 de clase de studiu. Nu avem cum să aplicăm sugestia făcută de cei de la Colegiul de Vest. Eu sunt deschis la orice soluţie dacă cineva o găseşte. Deocamdată nu există decât acea variantă pe care a aprobat-o consiliul local şi prin urmare la ea se va trece, dar nu printr-o intervenţie în forţă. Şcoala nr. 12 este foarte bine amenajată. Spaţiile de învăţământ sunt la nivelul standardelor de civilizaţie. Nu putem muta acolo. Dacă am fi putut, bucuros făceam acest lucru”, a spus Robu.

“Voi face plângere penală celor care au obstrucţionat aplicarea acestei hotărâri. Voi face recurs la forţa legii. Vom începe şcoala la fel, cu Liceul de Arte plătind chiria. Primăria a plătit până acum 700.000 de lei pe an în completare la sumele pe care le-aţi avut la cheltuielile materiale. Începeţi şcoala luni dimineaşa aici, Liceul de Arte Plastice va începe şcoala în clădirea închiriată, eu voi face plângere către organele penale”, a spus Robu. Şi avocatul profesorilor a spus, după o discuţie cu ei, că decizia este aceeaşi – încep anul şcolar la actuala locaţie, sunt hotărâţi!28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor