Priveste orasul si implica-te in dezvoltarea Timisoarei! Zeci de proiecte la BETA 2016

De Dariana Bratu
1Comentariu
Priveste orasul si implica-te in dezvoltarea Timisoarei! Zeci de proiecte la BETA 2016
© TION: Priveste orasul si implica-te in dezvoltarea Timisoarei! Zeci de proiecte la BETA 2016
Zeci de evenimente, sute de participanți și o mulțime de proiecte importante care-și propun să transforme Timișoara într-un oraș și mai spectaculos decât este acum. Asta propune Bienala timișoreană de arhitectură (BETA), care se va desfășura în următoarea perioadă în urbea de pe Bega. Pornind de la deviza „Privește Orașul” se pregătesc o mulțime de conferințe, expoziții și workshop-uri menite să aducă în prim-plan Timișoara și dezvoltarea eficientă a orașelor.

BETA 2016, organizată de Ordinul Arhitecților România – Filiala Timișoara, va avea loc în perioada 1 octombrie – 25 noiembrie.

„BETA reflectă determinarea noastră, ca echipă și ca organizație profesională, de a modica modul în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit, având ca scop final îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele”, transmit reprezentanții OAR Timiș.

Așa cum a anunțat, joi, 29 septembrie, Vlad Gaivoronschi, președintele OAR Timiș, într-o conferință de presă, evenimentul este dedicat nu doar timișorenilor, ci întregii Europe. Astfel, la BETA 2016 vor fi prezenți participanți din orașe precum Novi Sad, Belgrad (Serbia), Szeged sau Budapesta (Ungaria).

„BETA este o platformă de dialog și de colaborare prin care urmărim să aducem contribuția fiecăruia dintre noi pentru că orașul ne privește pe toți și este important să îl construim, să-l modificăm, având în vedere viitorul”, a explicat Oana Simionescu, coordonatoarea BETA 2016.

Evenimentul va fi împărțit în trei categorii respectiv: „educație”, „profesie” și „oraș”. Fiecare dintre aceste categorii va cuprinde diferite conferințe, workshop-uri și expoziții toate având ca numitor comun dezvoltarea urbană. Spre exemplu, componenta educațională se va adresa atât profesioniștilor din domeniu, cât și studenților care doresc să ajungă arhitecți, dar va avea și proiecte dedicate timișorenilor care doresc să învețe mai multe despre orașul lor și despre modul în care arhitectura acestuia influențează viața de zi cu zi.

Categoria „oraș”, așa cum spun organizatorii, este cea mai importantă dintre cele trei. Printre alte activități, aceasta va cuprinde și expoziția „Da, dar există probleme”, care investighează studii de caz de politici publice din Europa Centrală și de Est care arată cum s-ar putea dezvolta mai bine orașele în viitor.

Importantă este și campania „Privește Orașul”, care se află la centrul BETA 2016 și care-i îndeamnă pe timișoreni să prezintă orașul așa cum îl văd ei.

Printre zecile de proiecte BETA 2016 se numără și Light EDU. Aici vorbim despre o inițiativă foarte interesantă coordonată de Alexandra Maier, care este dedicată designului de iluminat, respectiv inovației în domeniul iluminatului. Este vorba despre o componentă destul de absentă, dar care trebuie adusă în prim-plan. Astfel, pornind de la ideea că Timișoara este primul oraș cu iluminat stradal electric din Europa și de la faptul că Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 pornește de la sloganului „Luminează orașul prin tine”, proiectul dorește să scoată în evidență importanța luminii și rolul acesteia în dezvoltarea orașului. Vor exista conferințe la care vor participa experți din toată lumea și care vor prezenta cele mai noi inovații din tehnologia iluminatului publicul. De asemenea, vor exista și patru expoziții care abordează tema luminii.

Un alt proiect important este Upgrade my City, coordonat de Dan Bugariu. Tema acestui program este „Orașul este casa casei noastre”, deci trebuie să fim foarte grijulii în modul în care păstrăm orașul și-l dezvoltăm.

„Este un program în care creăm un sistem în care administrația publică, mediul academic, mediul privat și societatea civilă să conlucreze. Vrem să inspirăm comunitatea să participe. Vrem să implementăm proiecte care au valoare pentru oraș. E un program de cinci luni în care nu doar vorbim de proiecte, ci le și implementăm. (…) Orașul este casa casei noastre. Avem așteptarea, în mod greșit, ca problemele orașului să le rezolve administrația publică. Toți avem această responsabilitate”, a explicat Budariu.

Nu în ultimul rând, artiștii vor fi și ei implicați în BETA 2016. Astfel, reprezentanții Art Encounter – Bienala de artă contemporană au pregătit și ei un proiect.

„Avem un concurs cu care participăm la BETA 2016. Arta în spațiul public este unul dintre punctele care ne reunește pe noi și am propus un concurs de idei și schițe pentru o statuie ecvestra pentru Timișoara. Concursul este deschis tuturor artiștilor, nu doar celor din Timișoara. Concursul este deja lansat pe site-ul BETA. Am primit o mulțime de întrebări și interes din partea unor artiști din București, Craiova și Timișoara. Nu există o promisiune că se va realiza această statuie, este un concurs de idei. O parte din propunerile primite, cele selectate, vor fi expuse în 20 – 21 octombrie”, a explicat Cristina Olteanu, noul director al fundației Art Encounters.

Programul complet al BETA 2016 se poate găsi aici.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor