Primul târg de carte veche

Primul târg de carte veche
CLUJ-NAPOCA – Zeci de clujeni au participat sâmbătă la primul târg de carte veche din România care a avut loc la Casa Municipală de Cultură din ClujNapoca.

12 expozanţi din ClujNapoca, Gherla, Arad şi Timişoara şi-au adus la târg cărţi foarte vechi, tipărite înainte de 1947. Cea mai veche prezentată a fost „Philosophi medici” a lui Alpino Prospero, prieten cu Galileo Galilei, tipărită în 1611, a cărei valoare a fost estimată la 2.000 de euro. Tipăritura a fost expusă de Vlad Jucan, co-organizatorul evenimentului, şi a atras curiozitatea multor vizitatori.
Clujeanul spune că a început să colecţioneze cărţi de mai bine de şapte ani şi că tot timpul îşi face noi achiziţii. A adunat până acum 1.000 de cărţi vechi. „Sunt mulţumit de cum a ieşit acest târg şi sper să nu fie ultimul”, a precizat Vlad Jucan, care crede că se impunea ca şi în România să se organizeze astfel de târguri de carte veche. Vlad Jucan a mai adus la târg şi autografele celor 4 regi ai României, Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I. Prozatorul Adrian Petrescu colecţionează cărţi din pasiune de 20 de ani. „Nu le văd ca pe obiecte, mă uit în primul rând la conţinutul lor”, a spus prozatorul despre cărţile pe care le adună. Vizitatorii au fost impresionaţi şi de cărţile cu gravuri, expuse de Gheorghe Petrişor. Colecţia lui cuprinde şi cărţi tipărite în alfabet chirilic sau scrise în ebraică. „Ţinând cont că este primul târg de carte veche din România, vizitatorii au venit în număr mare, mai mult decât ne aşteptam”, a menţionat Ucu Bodiceanu, organizatorul evenimentului.

Pentru toate buzunarele

Târgul de carte veche a adus cărţi care valorau între câteva zeci de lei şi ajungeau chiar la 2.000 de euro. Clujenii au cumpărat cărţi, însă nu foarte scumpe. Cei mai mulţi cumpărători au avut între 30 şi 50 de ani. Ucu Bodiceanu spune că va organiza, în curând, şi o expoziţie de radiouri vechi.

Mihaela Hiticaş
mihaela.hiticas@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor